Naleśniki żytnie i awanturka

Naleśniki żytnie i awanturka to bardzo ciekawa propozycja kulinarna dla osób preferujących posiłki bezmięsne. Zamiast oklepanych naleśników z mąki pszennej zastosowałem mąkę żytnią razową, typ 2000. Ta znakomita, pochodząca z upraw biologicznych mąka okazała się strzałem w „dziesiątkę”. Sprawdziła się znakomicie, a jej „gęstość” w postaci błonnika (im wyższy typ mąki, typ mniej jest oczyszczona, a zatem posiada więcej naturalnego błonnika) dodała daniu nie tylko smaku, ale i znakomitej konsystencji samym naleśnikom.

A co do zaś awanturki… To bardzo popularna w wielu regionach krajów pasta do chleba, którą przyrządza się z twarogu, wędzonej makreli i kwaśnej gęstej śmietany. Mając na względzie fakt, że naleśniki z mąki żytniej nigdy nie będą tak puszyste, jak te z pszennej awanturka do nich powinna być bardzo rzadka, czyli po prostu musi być w niej dość sporo śmietany. Więcej, niż w przypadku klasycznej awanturki na kanapki. Całość smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z letnimi jeszcze naleśnikami.

 

NALEŚNIKI ŻYTNIE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów tłustego, dobrej jakości twarogu;
  • 1 duża makrela wędzona (około 500 gramów);
  • 200 gramów kwaśnej, gęstej 18% śmietany;
  • dymka lub szczypiorek;
  • 300 gramów mąki żytniej razowej, typ 2000;
  • 450 ml mleka;
  • 1-2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Spraw makrelę, czyli pozbaw ją ości, kręgosłupa, a także skóry oraz najdrobniejszych nawet nieczystości. Tak uzyskane mięso przełóż do dużej miski. Przygotuj również dobrą śmietaną i twaróg. Najlepszy, jaki możesz dostać.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

2. Do makreli dodaj twaróg oraz śmietanę. Całość posól, popieprz dość obficie i dodaj posiekaną dymkę lub szczypiorek.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

3. Dokładnie wymieszaj pastę – dodaj składnika, który jest mało wyczuwalny. Dobra awanturka to taka, w której dobrze czuć makrelę. W tym przypadku awanturka musi również być dość rzadka, o czym pisałem powyżej. Gdy <<AWANTURKA>> jest gotowa odstaw ją na bok (ale nie do lodówki!) i zabierz się za zrobienie naleśników.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

4. Do zrobienia ciasta na naleśniki potrzebne są mąka, jajko i mleko.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

5. Do miski malaksera wsyp mąkę oraz wbij jajko. Zobacz, jak piękna jest nieoczyszczona mąka, ile posiada zdrowych „nieczystości”… Ich strukturę można wyczuć pod palcami…

Naleśniki żytnie i awanturka

 

6. Do mąki wlej mleko i dodaj szczyptę soli.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

7. Wstępnie zamieszaj ciasto. Rób to ostrożnie, bo mąka jest „ciężka” i malakser może się popsuć. Dodaj do ciasta proszek do pieczenia – czymś trzeba je będzie wzruszyć podczas pieczenia.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

8. Dobrze wymieszaj ciasto – w razie potrzeby dolej jeszcze mleka. Ciasto z czasem będzie gęstniało, więc być może przed usmażeniem kolejnej partii naleśników trzeba będzie tak, czy inaczej dolać jeszcze mleka.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

9. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i smaż partiami naleśniki.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

10. Naleśniki winny być ładnie przyrumienione z obu stron. Po usmażeniu odsącz je szybko z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Naleśniki żytnie z awanturką są już prawie gotowe.

Naleśniki żytnie i awanturka

 

11. Nałóż naleśniki na talerz; na każdym z nich rozsmaruj po 1 łyżce awanturki. Naleśniki żytnie awanturka tudzież smakują znakomicie podane dodatkowo z rzeżuchą i wędzonym łososiem.

Naleśniki żytnie i awanturka

 


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *