Naleśniki żytnie a’la tacos meksykańskie

Drukuj przepis

Naleśniki żytnie a’la tacos meksykańskie to pomysł, który zrodził się w mojej głowie w ciągu minuty. Taco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jego ideą jest serwowanie w kukurydzianej tortilli mięsa wraz z różnymi dodatkami. Moje naleśniki żytnie a’la tacos nie są tutaj wiernym odwzorowaniem oryginalnego meksykańskiego dania, lecz raczej poddaniem idei spożywania różnych składników w niewielkim placku mącznym . Moje placki, w przeciwieństwie do tych kukurydzianych, są miękkie i elastyczne, z łatwością zwija się je w dłoni tak, aby składniki nie wypadły na zewnątrz. Co tu dużo mówić – są pyszne 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 7-8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki otrębów żytnich;
  • pół szklanki mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki papryki wędzonej;
  • pół łyżeczki papryki ostrej;
  • mięso z ugotowanego kurczaka;
  • awokado;
  • serek do smarowania;
  • papryczki chilli i/lub jalapeno;
  • domowa salsa pico de gallo;
  • świeża kolendra;
  • ostry sos chilli;
  • 1-2 limonki;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj wcześniej mięso, które włożysz do swoich naleśników. Może to być kurczak gotowany, jak u mnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć dowolnego rodzaju mięsa w dowolny sposób przygotowanego. No może poza mięsem w sosie, ale to chyba logiczne 😉

 

3. Do czaszy blendera wlej mleko i wbij jajka.

 

4. Dodaj otręby żytnie i szczyptę soli.

 

5. Dodaj mieloną ostrą i mieloną wędzoną, słodką paprykę.

 

6. Wsyp proszek do pieczenia i mąkę.

 

7. Zmiksuj wszystkie składniki – ciasto winno być stosunkowo rzadkie, lejące się. Od razu przystąp do smażenia naleśników, bo ciasto z tak „ciężkiej mąki” szybko będzie gęstnieć.

 

8. Smaż partiami małe naleśniki. Powinny one być cienkie, więc wlewaj ciasta na patelnię z umiarem.

 

9. Usmażone naleśniki rozkładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Naleśniki żytnie a’la tacos posmaruj cienko swoim ulubionym serkiem naturalnym. Na serze rozsmaruj nieco zmiażdżonego, doprawionego czosnkiem, solą i limonką awokado.

 

10. Twoje tacos powinny być pikantne – rozłóż na naleśnikach papryczki chilli i/lub jalapeno.

 

11. Pora na wielki finał – rozłóż na naleśnikach rozdrobnione mięso.

 

12. Na mięsie nałóż domowej, słynnej salsy pico de gallo – jak ją zrobić dowiesz się TUTAJ > . Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki i posyp listkami świeżej kolendry.

 

13. Naleśniki skrop ostrym sosem, zwijaj w łódeczki i zajadaj ze smakiem 😉

 

14. Naleśniki żytnie a’la tacos meksykańskie to prawdziwy rarytas w Twojej kuchni, danie świetne do integrowania się przy rodzinnym stole.

Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj również mojej enchilady – przepis znajdziesz TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial