Naleśniki ze szpinakiem z niewiadomych dla mnie względów pomijane były przeze mnie przez długi czas. Teraz już wiem, że był to niewybaczalny błąd, bowiem te naleśniki z łososiem(zwane czasem również naleśnikami po fińsku) smakują wybornie, a ich przygotowanie nie nastręczy chyba nikomu trudności. W przypadku tych naleśników doskonale sprawdza się powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo”. W myśl tego przysłowia nie faszeruj naleśnika zbyt dużą ilością łososia wędzonego, bo zabije on smak całego dania. Wystarczy po prostu jeden niewielki plasterek, aby smak był zrównoważony. Absolutna rewelacja.

 

NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • serek śmietankowy o smaku chrzanowym;
  • 250 gramów świeżego szpinaku;
  • mąka pszenna;
  • 1 wiejskie jajko;
  • mleko;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski malaksera wsyp mąkę, wbij jajko, wlej mleko, nieco wody gazowanej; posól, popieprz oraz zetrzyj nieco gałki muszkatołowej. To nic innego, jak ciasto naleśnikowe – celowo nie podaję proporcji – każdy chyba wie, jak zrobić ciasto naleśnikowe i ile go będzie potrzebował.

 

2. Składniki zmiksuj; gotowe ciasto przelej do garnka i pozostaw na około 30 minut, aż gluten zacznie „pracować”.

 

3. W międzyczasie umyj 250 gramów świeżego szpinaku i odsącz z wody.

 

4. Przełóż szpinak do garnka i przelej wrzącą wodą.

 

5. Po upływie minuty zblanszowany szpinak odcedź i posiekaj według uznania.

 

6. Szpinak dodaj do ciasta naleśnikowego; dobrze zamieszaj.

 

7. Smaż naleśniki. Sztuka po sztuce. Cierpliwie i starannie…

 

8. Kolejne usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu.

 

9. Zanim przystąpisz do dalszych prac pozwól naleśnikom nieco przestygnąć.

 

10. Rozłóż kolejne naleśniki i smaruj je cienko puszystym serkiem śmietankowym koniecznie o smaku chrzanowym.

 

11. Na naleśniki posmarowane serkiem nakładaj plasterek łososia wędzonego. Nie za dużo, by łosoś nie zdominował ich smaku.

 

12. Zwijaj naleśniki z łososiem i szpinakiem, jak krokiety.

 

13. Przekrój naleśniki z łososiem i szpinakiem na skos i podawaj letnie. Naprawdę coś pysznego!


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *