Naleśniki z kurczakiem z nutą bazylii nie są kolejnymi tradycyjnymi naleśnikami z mięsem. Są absolutnie inne. Mocno bazyliowe. Większość z nas kocha naleśniki, ale czasem brakuje pomysłu, aby nie jeść cały czas tej samej wersji. Ja proponuję tym razem farsz mięsny z dodatkiem surowych pieczarek i dymki, całość duszona krótko w sosie pomidorowo-paprykowym. Dodanie zaś dużej ilości świeżej bazylii nadaje naleśnikom niezwykłego smaku, zaś dodanie mielonej kurkumy zdecydowanie je uatrakcyjnia wizualnie. Naleśniki uzyskują piękny, żywy kolor. Mięso najlepiej wykorzystać takie, które służyło za bazę do wywaru drobiowego lub rosołu.

 

NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • domowe ciasto na naleśniki;
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
  • wielka garść świeżych liści bazylii;
  • 250 gramów ugotowanego mięsa z kurczaka;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 500 ml sosu pomidorowego (np. passaty);
  • dymka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Postępuj tak, jak zwykle przygotowujesz ciasto, lecz tuż przed jego zmiksowaniem dodaj koniecznie łyżeczkę mielonej kurkumy i naprawdę dużą garść świeżych liści bazylii (im więcej, tym lepiej). Zmiksuj ciasto i odstaw na 30 minut.

 

2. Usmaż naleśniki, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na bok (podana w dalszej części przepisu ilość farszu wystarczyła na 12 naleśników).

 

3. Ugotowane mięso z rosołu lub wywaru drobiowego oddziel od kości, drobno posiekaj i przełóż do miski (powinno go być około 200-250 gramów).

 

4. Zetrzyj do miski na dużych oczkach tarki około 300 gramów surowych pieczarek.

 

5. Na patelnię wlej około 500 ml sosu (możesz użyć takiego, jaki lubisz, albo przecier pomidorowy lub pomidory z puszki – ja użyłem sosu pomidorowo-paprykowego zakupionego w Lidlu w czasie dni kuchni meksykańskiej). Dodaj starte pieczarki. Zagrzej całość.

 

6. Dodaj mięso oraz posiekaną dymkę.

 

7. Całość posól, popierz, dodaj ewentualnie jeszcze swoje ulubione przyprawy i duś na wolnym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje (powinien odparować).

 

8. Nakładaj farsz na naleśniki i składaj je w trójkąty.

 

9. Usmaż naleśniki z jednej strony, następnie je odwróć na drugą, posyp mieszaniną startego żółtego sera, czosnku i jalapeno, i smaż „na złoto”.

 

10. Naleśniki z kurczakiem z nutą bazylii podawaj posypane plasterkami czerwonej papryczki chilli i szczypiorkiem lub dymką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *