NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

Naleśniki z dżemem posypane owocami lubi większość z nas. Najlepiej, gdy w takich naleśnikach znajdzie się dżem lub powidła domowej roboty oraz sezonowe owoce. Wtedy trudno o pyszniejszy deser; a niektórzy takie dania zajadają na obiad. Do takiego deseru chętnie sięgam po austriacki przepis na naleśniki (palatschinken), który jest bardzo prosty, a zawsze się sprawdza. Tam do ciasta naleśnikowego nie dodaje się proszku do pieczenia, za to sporo jajek i tylko mleko. Naleśniki smaży się grube, a następnie wypełnia dżemem morelowym i roluje. U mnie jednak będzie ciut inaczej, za to jeszcze pyszniej – zapraszam.

 

NALEŚNIKI Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 380 ml mleka;
  • 3 jajka;
  • pół łyżeczki cukru;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • masło;
  • dżem wiśniowy lub inny;
  • świeże maliny leśne;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobre ciasto to podstawa naleśników. Przygotuj wszystkie składniki.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

2. Do miski malaksera wlej mleko, wsyp mąkę, sól oraz pół łyżeczki mielonej kurkumy (dzięki tej przyprawie naleśniki zyskają piękny, żółty kolor). Wbij również jajka.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

3. Składniki dobrze wymieszaj malakserem – jeżeli potrzeba dodaj jeszcze mąki lub mleka tak, aby konsystencja ciasta naleśnikowego była właściwa (ciasto powinno być lekko lejące się). Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

4. Po tym czasie gluten zawarty w mące powinien „wzruszyć” ciasto, na powierzchni którego powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

5. Na lekko rozgrzanej patelni rozsmaruj pędzelkiem odrobinę masła, a następnie chochlą wlewaj ciasto naleśnikowe. Obracaj patelnią tak, aby ciasto dość szybko pokryło całą patelnię. Od Ciebie zależy, jak duże i grube będą naleśniki – jedni wolą mniejsze i grubsze, bo kochają naleśniki same w sobie, inni zrobią duże i cienkie naleśniki, bo cenią sobie raczej ich zawartość. Ja tym razem wybrałem drugą opcję, choć i ta pierwsza jest bliska mojemu sercu.

UWAGA: Naleśniki co do zasady powinny być cienkie. Jeżeli jednak TY wolisz grubsze po prostu zrób grubsze…

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

6. Smaż naleśniki krótko, aż przesmażą się spod spodu, a na wierzchu ciasto zetnie się i stanie się suche.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

7. Odwróć naleśnika na drugą stronę i krótko go dosmaż. Usmażone naleśniki przechowuj na talerzu pod przykryciem – jeszcze lepiej, gdyby ten talerz znajdował się będzie na garnku z lekko gotującą się wodą. Dzięki takiemu zabiegowi naleśniki z pewnością nie zeschną. Jeżeli jednak wolisz naleśniki o temperaturze pokojowej i będziesz je jeść zaraz po ich usmażeniu taka czynność jest zbędna 😉

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

8. Na połowie każdego naleśnika rozsmaruj dżem (u mnie wiśniowy z całymi kawałkami owoców).

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

9. Delikatnie zwiń naleśnika z dżemem – dzięki użytemu mleku i większej ilości jajek nie ma obaw, że naleśniki pękną 😉

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

10. Zwinięte naleśniki układaj na talerzykach.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

 

11. Naleśniki z dżemem polej ulubioną polewą (u mnie borówki w cukrze, oczywiście domowej roboty), a następnie posyp świeżymi malinami. Na koniec posyp naleśniki obficie cukrem pudrem. Pycha.

NALEŚNIKI Z DŻEMEM i owocami leśnymi

Spróbuj NALEŚNIKI amerykańskie przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *