Naleśniki ruskie faszerowane są jak się możecie domyślać serem i ziemniakami. Naleśniki takie często nazywane są również gruzińskimi lub ukraińskimi. Nie wiedząc, że takowe już ktoś kiedyś wymyślił któregoś razu, gdy pozostało mi trochę farszu do ruskich pierogów wpadłem na pomysł „włożenia” go w naleśniki. Do takich naleśników próbowałem różnych sosów, ale najlepiej zawsze smakował pieczarkowy lub generalnie grzybowy. Oczywiście zrobiony w domu, nie z torebki.

 

NALEŚNIKI RUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów mączystych ziemniaków;
  • 250 gramów dobrej jakości twarogu;
  • 4-5 kapeluszy suszonych podgrzybków;
  • 1-2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;
  • naleśniki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mocz we wrzątku grzyby (tutaj podgrzybki) przez około 30 minut, a następnie ugotuj je do miękkości; nie powinno to zająć dłużej, aniżeli kolejne pół godziny.

 

2. Ugotuj 600 gramów ziemniaków, odcedź i lekko je przestudź.

 

3. Przestudzone ziemniaki zmiel w maszynce, a następnie zmiel do nich 250 gramów dobrego, półtłustego twarogu.

 

4. Do miski ze zmielonymi ziemniakami i twarogiem dodaj przesmażoną na złoto, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekane drobno ugotowane grzyby. Dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku.

 

5. Całość posól, dobrze popieprz (musi być pikantnie) – w razie potrzeby dodaj jeszcze ziemniaków lub twarogu i cebulki według własnego uznania. Wymieszaj na gładką masę.

 

6. Usmaż naleśniki, a następnie na każdy z nich nakładaj farsz, jak na zdjęciu.

 

7. Składaj naleśniki w kopertę.

 

8. Naleśniki smaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju albo masła klarowanego (co wolisz), aż ładnie się zrumienią.

 

9. Naleśniki ruskie faszerowane serem i ziemniakami podawaj z domowym sosem pieczarkowym lub jeszcze lepiej kurkowym.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *