Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

Naleśniki Hortobagy to klasyka kuchni węgierskiej. I choć popularnością nie dorównują zupie gulaszowej, czy też perkeltowi (gulasz) to z pewnością warto to danie zjeść będąc na Węgrzech. Co ciekawe, naleśniki Hortobagy (czasem a’la Hortobagy) w kartach restauracyjnych znajdują się zwykle w pozycji „przystawki”… Fakt, porcje tych naleśników nigdy nie są za duże (zawsze serwuje się dwa naleśniki), ale mimo wszystko to danie jest sycące, więc jak dla mnie jest to klasyczne „drugie danie”. Przy przygotowywaniu tego dania pracy jest sporo, więc z pewnością nie jest to potrawa na co dzień, ale w dzień wolny od pracy przyrządzanie jej może być miłym spędzeniem czasu z kuchni zakończonym naprawdę pysznym posiłkiem.

 

NALEŚNIKI HORTOBAGY

SKŁADNIKI:

  • domowe ciasto na naleśniki;
  • 500 gramów cielęciny (najlepiej „pieczeniówka”);
  • 1 duży pomidor;
  • 1 duża cebula;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • słodka papryka mielona;
  • słonina lub smalec wieprzowy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

2. Mięso pokrój w drobną kostkę; posiekaj drobno słoninę i cebulę. Pomidora sparz, obierz ze skóry i również posiekaj w kostkę.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

3. Na patelni rozgrzej smalec lub wytop słoninę (zależy, czego użyjesz), a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

4. Wrzuć na patelnię mięso i smaż je na mocnym ogniu, aż lekko się zrumieni (nie „przesmaż”, bo mięso będzie zbyt suche).

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

5. W międzyczasie przygotuj klasyczne ciasto naleśnikowe dodając jednakże do niego łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut.

UWAGA: Dodatek słodkiej mielonej papryki do ciasta naleśnikowego nie jest obowiązkowy.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

6. Patelnię z mięsem zdejmij na chwilę z ognia – posyp je łyżką mielonej, słodkiej papryki; całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawa połączyła się z mięsem. Wstaw patelnię z powrotem na gaz.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

7. Na patelnię wrzuć posiekanego pomidora.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

8. Całość zalej wrzątkiem w takiej ilości, aby po dokładnym wymieszaniu zawartości patelni powstał gładki sos z mięsem.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

9. Zawartość patelni przelej do garnka.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

10. Dolej tyle wrzątku, aby na koniec pozostało sporo sosu, który jest niezbędny do zaserwowania dania. Duś mięso pod przykryciem około godziny, aż stanie się bardzo miękkie, wręcz rozpadające się.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

11. W międzyczasie z przygotowanego ciasta smaż naleśniki. Dzięki dodaniu mielonej papryki powinny mieć ładny, lekko czerwony kolor.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

12. Gdy mięso jest ugotowane wyjmij je z garnka i lekko przestudź, a następnie bardzo, bardzo  drobno posiekaj (podobnie, jak mięso na tatara). Jeżeli wolisz po prostu zmiel mięso w maszynce.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

13. Posiekane mięso przypraw solą, pieprzem i łyżką kwaśnej śmietany tak, aby mięso, a w zasadzie farsz był dość zwarty i kleisty.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

14. W międzyczasie pozostały po duszeniu mięsa sos podbij kwaśną śmietaną z łyżką mąki, krótko zagotuj i odstaw na bok (na Węgrzech ten sos jest zwykle bardziej śmietanowy niż paprykowy, a zatem jaśniejszy, ale u mnie jest dokładnie odwrotnie…).

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

15. Na środek każdego z naleśników nakładaj farsz mięsny.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

16. Zwijaj naleśniki, jak klasyczne krokiety.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

17. Gotowe naleśniki Hortobagy ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej je obficie przygotowanym wcześniej sosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż się zagrzeją. Szczerze powiedziawszy ja coraz cześciej pomijam ten punkt i jem naleśniki „letnie” polane gorącym sosem…

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

 

18. Naleśniki Hortobagy podawaj okraszone odrobiną śmietany, z kawałkiem pomidora i świeżej papryki, z dodatkiem sporej ilości sosu śmietanowo paprykowego. Naprawdę pycha.

Naleśniki HORTOBAGY z farszem z cielęciny

Przygotuj fantastyczny PAPRYKARZ CIELĘCY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *