Przedstawiam Wam przepis na pyszne, bardzo zdrowe naleśniki gryczane z dość typowym, ale sprawdzonym nadzieniem. To naleśniki z dodatkiem świeżego soku z buraków oraz mąki gryczanej. Sok z buraków nie tylko pięknie zabarwia ciasto, ale również dodaje daniu ogromu witamin. Dzięki użyciu pół na pół mąki pszennej z gryczaną naleśniki są bardziej wytrawne. Tego trzeba spróbować.

Naleśniki z mąki gryczanej najlepiej zjadać bezpośrednio po ich przyrządzeniu. Pozostawienie ich na dłuższy czas może powodować ich pękanie. Jeżeli Wam to nie przeszkadza to OK, bo smaku z pewnością takie naleśniki nie stracą. I nie obawiajcie się świeżego soku z buraków – jest pyszny, aczkolwiek nie nachalny smakowo.

 

NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 porcja mąki pszennej;
  • 1 porcja mąki gryczanej;
  • szklanka soku z buraka;
  • mleko;
  • 1 kilogram świeżego, młodego szpinaku;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • duża garść posiekanych czarnych oliwek;
  • 100 gramów pokruszonej drobno fety;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • oliwa;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na ciasto naleśnikowe potrzebne będą: 1 porcja mąki pszennej, 1 porcja mąki gryczanej, szklanka soku z buraka (najlepiej prosto z sokowirówki – będzie z pianką, jak na zdjęciu), woda gazowana, mleko, szczypta proszku do pieczenia, sól.

 

2. Do miski malaksera włóż i wlej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeżeli masz swój niezastąpiony przepis na ciasto naleśnikowe to zrób wg własnego uznania dodając jedynie sok z buraków.

 

3. Miksuj ciasto, aż będzie miało konsystencję typową dla ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto na 30 minut.

 

4. Duży pęczek świeżego, młodego szpinaku (około 1 kilograma) dobrze opłucz i osusz. Odetnij i wyrzuć korzonki, odkrój łodyżki i przełóż je do osobnej miski. Do drugiej miski posiekaj dość grubo liście szpinaku.

 

5. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć około 5-6 obranych ząbków czosnku (w całości). Gdy lekko się zrumienią wyjmij je i wrzuć posiekane łodyżki szpinaku. Smaż na niedużym ogniu kilka minut, aż nieco zmiękną.

 

6. Do garnka dodaj liście szpinaku, trochę soli i pieprzu. Duś szpinak kolejne klika minut (gdy potrzeba podlej niewielką ilością wody).

 

7. Gdy szpinak jest gotowy przełóż go do miski, aby nieco przestygł. Dodaj do niego dużą garść posiekanych czarnych oliwek.

 

8. Na dużej patelni smaż naleśniki.

 

9. Gdy wszystkie naleśniki będa usmażone odstaw je na bok i dokończ farsz; dodaj do niego około 100 gramów pokruszonej drobno fety. Wymieszaj farsz i gdy potrzeba dopraw jeszcze do smaku (farsz będzie jeszcze dość ciepły, więc część fety się rozpuści).

 

10. Na połowę każdego naleśnika nakładaj farsz (na tę brzydszą stronę…), a następnie składaj w kopertę.

 

11. Gotowe naleśniki możesz zjeść od razu (będą letnie, ale nie gorące), albo na suchej, teflonowej patelni możesz je po prostu podgrzać i zjeść gorące.

 

12. Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą smakują bez względu na to, czy są zimne, letnie, czy ciepłe.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *