NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

Naleśniki gryczane z dość typowym, ale sprawdzonym nadzieniem polubicie z pewnością. To naleśniki z dodatkiem świeżego soku z buraków oraz mąki gryczanej. Sok z buraków nie tylko pięknie zabarwia ciasto, ale również dodaje daniu ogromu witamin. Dzięki użyciu pół na pół mąki pszennej z gryczaną naleśniki są bardziej wytrawne. Tego trzeba spróbować.

Naleśniki z mąki gryczanej najlepiej zjadać bezpośrednio po ich przyrządzeniu. Pozostawienie ich na dłuższy czas może powodować ich pękanie. Jeżeli Wam to nie przeszkadza to OK, bo smaku z pewnością takie naleśniki nie stracą. I nie obawiajcie się świeżego soku z buraków – jest pyszny, aczkolwiek nie nachalny smakowo.

 

NALEŚNIKI GRYCZANE

SKŁADNIKI:

  • 1 porcja mąki pszennej;
  • 1 porcja mąki gryczanej;
  • szklanka soku z buraka;
  • mleko;
  • 1 kilogram świeżego, młodego szpinaku;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • duża garść posiekanych czarnych oliwek;
  • 100 gramów pokruszonej drobno fety;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • oliwa;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na ciasto naleśnikowe potrzebne będą: 1 porcja mąki pszennej, 1 porcja mąki gryczanej, szklanka soku z buraka (najlepiej prosto z sokowirówki – będzie z pianką, jak na zdjęciu), woda gazowana, mleko, szczypta proszku do pieczenia, sól.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

2. Do miski malaksera włóż i wlej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeżeli masz swój niezastąpiony przepis na ciasto naleśnikowe to zrób wg własnego uznania dodając jedynie sok z buraków.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

3. Miksuj ciasto, aż będzie miało konsystencję typową dla ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto na 30 minut.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

4. Duży pęczek świeżego, młodego szpinaku (około 1 kilograma) dobrze opłucz i osusz. Odetnij i wyrzuć korzonki, odkrój łodyżki i przełóż je do osobnej miski. Do drugiej miski posiekaj dość grubo liście szpinaku.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

5. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć około 5-6 obranych ząbków czosnku (w całości). Gdy lekko się zrumienią wyjmij je i wrzuć posiekane łodyżki szpinaku. Smaż na niedużym ogniu kilka minut, aż nieco zmiękną.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

6. Do garnka dodaj liście szpinaku, trochę soli i pieprzu. Duś szpinak kolejne klika minut (gdy potrzeba podlej niewielką ilością wody).

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

7. Gdy szpinak jest gotowy przełóż go do miski, aby nieco przestygł. Dodaj do niego dużą garść posiekanych czarnych oliwek.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

8. Na dużej patelni smaż naleśniki.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

9. Gdy wszystkie naleśniki będa usmażone odstaw je na bok i dokończ farsz; dodaj do niego około 100 gramów pokruszonej drobno fety. Wymieszaj farsz i gdy potrzeba dopraw jeszcze do smaku (farsz będzie jeszcze dość ciepły, więc część fety się rozpuści).

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

10. Na połowę każdego naleśnika nakładaj farsz (na tę brzydszą stronę…), a następnie składaj w kopertę.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

11. Gotowe naleśniki możesz zjeść od razu (będą letnie, ale nie gorące), albo na suchej, teflonowej patelni możesz je po prostu podgrzać i zjeść gorące.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

 

12. Naleśniki gryczane smakują bez względu na to, czy są zimne, letnie, czy ciepłe.

NALEŚNIKI GRYCZANE ze szpinakiem i fetą

A może jednak NALEŚNIKI RUSKIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *