Naleśniki gryczane z makrelą wędzoną to tak proste, a jednocześnie zdrowe i smaczne danie, że czasem zastanawiam się, dlaczego jadam je tak rzadko. Prawdopodobnie popada w zapomnienie wśród wielu efektownie wyglądających kotletów, czy zup oraz kolorowych warzyw. Naleśniki gryczane są szare, bure i daleko im do kolorowego dania. Farsz zrobiony z wędzonej makreli wymieszanej z serkiem homogenizowanym i świeżymi ziołami również nie jawi się jakoś szczególnie atrakcyjnie.

A jednak będę namawiał Was do wypróbowania tego dania, ponieważ naleśniki gryczane z wędzoną makrelą są pyszne, robi się dość szybko i doskonale nadają się w zasadzie na każdy posiłek. A kolor? Trochę warzyw, ziół i … voilla. Naprawdę polecam.

 

NALEŚNIKI GRYCZANE Z MAKRELĄ WĘDZONĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 duża, świeża makrela wędzona;
  • duży kubek mąki gryczanej;
  • duży kubek mąki pszennej;
  • 2 wiejskie jajka;
  • mleko;
  • szczypta soli;
  • proszek do pieczenia;
  • gazowana woda mineralna;
  • dymka;
  • natka pietruszki;
  • naturalny serek homogenizowany;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania naleśników potrzebne będą: duży kubek mąki gryczanej, duży kubek mąki pszennej, 2 jajka, mleko, szczypta soli, proszek do pieczenia i gazowana woda mineralna. Do farszu konieczna jest świeża makrela wędzona, dymka, natka pietruszki oraz naturalny serek homogenizowany.

 

2. Makrelę pozbaw skóry, kręgosłupa i ości. Zrób to bardzo starannie; nikt nie lubi „niespodzianki” w postaci ości zgrzytających pod zębami lub wbijającymi się do dziąsła.

 

3. Gdy mięso z makreli już starannie oddzielisz od „nieczystości” i ości szerokim, dużym nożem kuchennym posiekaj je drobno, a następnie boczną stroną tegoż noża rozgnieć je, aby stało się idealnie gładkie i aksamitne jak masło. Jeżeli użyjesz naprawdę świeżej makreli uczynisz to z łatwością.

 

4. Uzyskaną pastę z makreli włóż do miski. Dodaj garść drobno posiekanej dymki, nieco mniej posiekanej natki pietruszki oraz małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego. Całość posól i popierz.

 

5. Wymieszaj dokładnie farsz; jeżeli potrzeba dodaj brakującego w smaku składnika i dopraw w razie potrzeby. Gotowy farsz odłóż na bok. Nie podjadaj, bo braknie – łatwo nie będzie.

UWAGA: Farsz powinien mieć puszystą, aksamitną konsystencję. Nie powinien być suchy.

 

6. Z podanych wcześniej składników (proporcje dostosuj do pożądanej przez Ciebie ilości naleśników) przygotuj ciasto na naleśniki. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut.

 

7. Smaż naleśniki sztuka po sztuce na teflonowej patelni na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.

 

8. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu; po każdym nowo usmażonym naleśniku przykrywaj talerz czystą ściereczką, aby naleśniki nie pękały (dodatek mąki gryczanej może to powodować, gdy wyschną).

 

9. Gdy usmażysz już wszystkie naleśniki pora przystąpić do nakładania farszu. W tym celu na każdym naleśniku rozsmaruj dużą łyżkę farszu tak, aby w miarę równomiernie pokrył on  powierzchnię naleśnika. Gotowe naleśniki zwijaj w rulon.

 

10. Jeżeli wolisz podgrzej naleśniki tuż przed podaniem, ale jeszcze lepiej serwuj je od razu w temperaturze pokojowej z Twoimi ulubionymi warzywami, okraszone odrobiną jogurtu naturalnego i ostrego sosu chili (tutaj sriratcha). Naleśniki gryczane z makrelą wędzoną – to jest pycha!


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *