naleśniki amerykańskie z borówkami

Naleśniki amerykańskie z borówkami jawią się jako danie interkontynentalne. W faktycznie jada się je na całym świecie. Powodem ich oblubienia jest puszystość naleśników i świeże owoce. Całość zalewa się syropem klonowym. Wiem, że jest jest on dość drogi, jeżeli jednak użyjecie go zamiast np. miodu lub soku owocowego zobaczycie, jak wspaniale podkręca to danie. I zrozumiecie, że czasem bywa po prostu niezastąpiony… Same naleśniki amerykańskie (pancakes) są puszyste dzięki dodaniu ubitej piany z białek jajek. To wspaniałe danie „na słodko”, które winno znaleźć się na każdym stole w środku lata.

 

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 200 ml mleka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wsyp 300 gramów mąki pszennej, dolej 200 ml mleka, szklankę gazowanej wody mineralnej, dodaj 2 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj jeszcze odrobinę gazowanej wody mineralnej.

 

2. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek dwóch jaj, po czym dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj.

 

3. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy, rozgrzej do średniej temperatury i wlej ciasto – formuj nieduże naleśniki. Ich wielkość zależy oczywiście od Ciebie, ale takie niezbyt duże znacznie lepiej będą się smażyły, a i obracać na drugą stronę będzie je łatwiej.

 

4. Na wierzchu naleśników od razu rozłóż umyte wcześniej i osuszone borówki (jagody). Borówki powinny delikatnie wgłębić się w ciasto – jeśli same tego nie zrobią delikatnie im w tym pomóż ;).

 

5. Smaż naleśniki z obu stron po kilka minut, aż pięknie się zrumienią i staną chrupkie z zewnątrz.

 

6. Naleśniki amerykańskie z borówkami wyłóż na talerz i polej dość obficie syropem klonowym. Po prostu pycha!


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *