Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

Barszcz czerwony taki świąteczny musi powodować gęsią skórkę na całym ciele. To musi być ten smak, na który czeka się cały rok. Dlatego nie warto w tym przypadku eksperymentować, ale skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Jestem przekonany, że mój barszcz zrobi furorę na Waszych stołach podczas kolacji wigilijnej. Barszcz przygotowuje się ze świeżych buraków, a dodaje do niego również zakwas buraczany i nieco wywaru grzybowego, przygotowanego z suszonych podgrzybków. Zrównoważony smak, mocny, piękny, głęboki kolor i ewidentna nuta pieprzu decydują o niepowtarzalnym smaku tego barszczu. Podany z domowymi uszkami z grzybami pozostanie na długo w pamięci…

 

BARSZCZ CZERWONY

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kilograma buraków czerwonych;
  • 2 liście laurowe;
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • około 10 ząbków czosnku;
  • 700 ml przygotowanego wcześniej domowego wywaru jarzynowego;
  • kilka domowych kostek grzybowych i/lub wywar grzybowy;
  • 300 ml dobrego <<zakwasu buraczanego>>;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj, obierz i pokrój w plastry 1,3 kilograma jędrnych buraków czerwonych. Przełóż je do garnka i zalej 2,5 litrami zimnej wody.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

2. Podkręć gaz pod burakami i czekaj, aż woda się zagotuje. W międzyczasie przygotuj przyprawy. Potrzebne będą: dwa liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego oraz sporo czosnku (według uznania). Na taką ilość barszczu ja daję 6-8 ząbków, a często dodaję jeszcze na koniec 2-3 sztuki. Wszystko zależy od „mocy” czosnku.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

3. Gdy woda w garnku się zagotuje wrzuć przyprawy, zmniejsz gaz i gotuj buraki około 45 minut, aż zmiękną.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

4. Gdy buraki będą miękkie przecedź wywar przez sitko.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

5. Przecedzony wywar z buraków wlej z powrotem do garnka. Dolej do niego 700 ml przygotowanego wcześniej domowego wywaru jarzynowego (jeżeli wolisz zamiast niego do buraków wrzuć na początku gotowania jarzyny: marchewka, pietruszka, trochę selera; dzięki temu wywar z buraków nabierze w czasie gotowania odpowiedniego smaku).

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

6. Pora doprawić wywar, by powstał pyszny barszcz. Na początek potrzebne będą kostki grzybowe. Ale nie takie sklepowe tylko domowe. Kostki można zrobić mocząc wcześniej suszone podgrzybki przez 30 minut, a potem gotując je tyle samo na wolnym ogniu. Gotowy wywar należy przestudzić i zamrozić w formie kostek. Jeżeli nie masz takich kostek przygotowanych wcześniej po prostu zrób świeży wywar grzybowy według powyżej opisanego przepisu.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

7. Dodaj do wywaru z buraków 4 duże kostki grzybowe lub wlej na początek około 150 ml świeżego wywaru grzybowego. Ostatecznie dodaj go tyle, aby barszcz TOBIE smakował.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

8. Do garnka wlej na początek 300 ml dobrego zakwasu buraczanego. Ile dodasz go ostatecznie zależy tylko i wyłącznie od Twojego smaku i gustu. Dodaj również sól i pieprz (dość sporo). Zagrzej, ale nie zagotuj barszczu, bo straci piękny kolor.

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ

 

9. Barszcz czerwony powinien mieć idealnie zrównoważony smak: słodki (buraki), kwaśny (zakwas), ostry (pieprz) i słony (sól). Powinien mieć również delikatny, lekko wyczuwalny posmak grzybów. Na Wigilię podawaj go z uszkami z grzybów (jak je zrobić szukaj na mojej stronie).

Najlepszy BARSZCZ CZERWONY na WIGILIĘ


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *