Tiramisu to jeden z najbardziej znanych na świecie deserów, który doczekał się chyba miliona mutacji ze strony pomysłowych, a raczej niedouczonych „cukierników”. Ten prosty i pyszny deser smakuje przepyszną, puszystą i lekką (pomimo użycia tłustego sera mascarpone) masą przełamaną smakiem dobrze nasączonych bardzo mocną kawą biszkoptów. Nie dodaje się w żadnym przypadku śmietany, czy też innych dziwactw. Również i Ty – nie demoluj klasyki – zrób tiramisu według oryginalnej receptury, by przekonać się, za co cały świat pokochał ten deser.

 

TIRAMISU

SKŁADNIKI:

  • około 300 gramów biszkoptów typy Savoiardi;
  • 500 gramów sera mascarpone;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • laska wanilii  lub pasta waniliowa;
  • 6 wiejskich jajek;
  • wysokiej jakości mocna kawa ziarnista;
  • likier kahlua (opcja);
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a jeżeli nie masz laski wanilii lub pasty waniliowej możesz z powodzeniem użyć własnoręcznie zrobionego uprzednio cukru waniliowego (pozostałą po użyciu laskę wanilii włóż do słoika z kilkoma łyżkami cukru i zakręć słoik na kilka dni). Biszkopty typu savoiardi są najlepsze do przygotowania tiramisu, ponieważ są chrupkie, a jednocześnie bardzo szybko nasiąkają płynem. Kawowy likier kahlua to opcja – dla wzmocnienia kawowego smaku. Kawa winna być wysokiej jakości, zmielona bezpośrednio przed przygotowaniem. Jak to w kuchni włoskiej – składników jest niewiele, a kluczowe znaczenie ma ich jakość.

 

2. Kawę zmiel „na świeżo” i zaparz w ekspresie do kawy lub w zaparzaczu. Będziesz jej potrzebować około 300 ml. Zaparzoną kawę przelej do miski i pozostaw do przestygnięcia.

UWAGA: Kawa musi być bardzo mocna, jak włoskie espresso.

 

3. Żółtka oddziel od białek i przełóż do miski malaksera.

 

4. Ucieraj żółtka  w malakserze kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodawaj po 1 łyżce ser mascarpone nie przerywając ucierania.

 

5. W efekcie ucierania żółtek z serem powinna powstać wspaniała, pyszna i puszysta masa.

 

6. Do przestudzonej kawy wlej około 100 ml likieru kawowego kahlua. Zamieszaj.

 

7. Białka przelej do miski malaksera, wsyp szczyptę soli i zacznij je ubijać.

 

8. W trakcie ubijania piany z białek dosypuj stopniowo cukier i cukier waniliowy, jeżeli go używasz.

 

9. Ubitą pianę dodawaj stopniowo do wcześniej utartej masy z żółtek i sera mascarpone i delikatnie mieszaj całość.

 

10. W efekcie powinna powstać cudowna, pyszna, lekka i puszysta masa.

 

11. Formę o wielkości 24×26 centymetrów wysmaruj masłem i rozsmaruj na jej dnie niewielką ilość masy. W kawie maczaj bardzo krótko biszkopty i układaj ciasno jeden przy drugim.

UWAGA: biszkopty Savoiardi nasiąkają błyskawicznie, maczaj je tak krótko, jak tylko się da.

 

12. Na ułożoną warstwę biszkoptów nałóż połowę masy i rozsmaruj ją na całej powierzchni.

 

13. W identyczny sposób ułóż drugą warstwę biszkoptów i wlej pozostałą masę.

 

14. Masę rozsmaruj dokładnie po całej powierzchni i posyp obficie kakao.

 

15. Tiramisu wstaw do lodówki na całą noc, aby masa nieco stężała, a całość nabrała smaku.

 

16. Tiramisu to wspaniały deser uwielbiany za jego lekką, puszystą masę i pyszne, smakujące intensywnie mocną kawą biszkopty.  Ale tak smakuje jedynie tiramisu przygotowane według oryginalnego przepisu.

Wypróbuj również włoską crostatę – przepis znajdziesz TUTAJ >.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *