Nawet najlepsza domowa pizza nigdy nie będzie tak dobra, jak ta najlepsza z pieca opalanego drewnem. Z drugiej strony większość rodzimych pizzerii serwuje nam strasznie paskudne placki nie wiedzieć czemu nazywane pizzą. Pizzą, która wyrosła prawie 200 lat temu w południowych Włoszech z biedy. Ot, na ciasto z wody i mąki nakładało się to, co było.

PIZZA MARGHERITA

Uznając, że pizza powstała w Neapolu nakładano tam lokalne skarby, czyli sos pomidorowy z lokalnych pomidorów San Marzano, do tego mozzarella di buffala, czyli ta z mleka bawolic. Oczywiście oliwa extra virgin, sól i świeża bazylia dopełniały smaku. Tak powstała pizza Margherita.

I znając historię pizzy serce się kraje widząc lokalne, restauracyjne produkty podszywające się pod pizzę. Dlatego jeżeli nie macie w okolicy pizzerii serwującej prawdziwą pizzę lepiej zróbcie ją samemu w domu. Nawet pomimo braku pieca opalanego drewnem będzie o klasę lepsza od rodzimych (po)tworów.

PYSZNA DOMOWA PIZZA

Zapoznaj się z moim przepisem i przekonaj się, że w domu jesteś w stanie samodzielnie zrobić cudną, przepyszną pizzę. Zachowaj jednak w pamięci i zastosuj kilka cennych wskazówek, które Ci daję. Przekonasz się, że domowa pizza może być najlepsza. O ile oczywiście nie trafisz w końcu w miejsce, w którym pokażą Ci, czym jest prawdziwa pizza… Jeżeli mieszkasz w Krakowie lub okolicy prawdziwą pizzę neapolitańską zaserwują Ci w EN PLATO.

<<<<Przepis na najlepszą DOMOWĄ PIZZĘ znajdziesz TUTAJ>>>>

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *