Mus owocowy z kaki to ciekawa propozycja dla amatorów nowych smaków. Według wielu opinii owoc kaki, znany również pod nazwą sharon nie jest specjalnie aromatyczny, a wręcz mdły. Strukturą przypomina nieco brzoskwinię. Co ważne, do naszego kraju trafiają mało dojrzałe owoce, dlatego aby je zjeść dobrze jest potrzymać je kilka dni na wierzchu, aby zmiękły. Nabierają wtedy również zupełnie innego smaku.

W przepisie zobaczycie różnicę pomiędzy kaki dojrzałym, a takim, jakie trafiają do naszych sklepów. W moim musie, który zresztą takim klasycznym musem do końca nie jest smak kaki podkręcam octem i kremem balsamicznych. Zaś dodatek świeżo wyciśniętego soku z limonki znakomicie ożywia mus owocowy z kaki. Taki niezwykły mus najlepiej smakuje z naleśnikami na słodko, ale to przecież od Ciebie zależy, jak go wykorzystasz.

 

MUS OWOCOWY Z KAKI

SKŁADNIKI:

  • 3 dojrzałe owoce kaki;
  • ocet balsamiczny;
  • krem balsamiczny;
  • 1 cytryna lub limonka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Postaraj się o jak najbardziej dojrzałe kaki. Jeżeli tego wymagają potrzymaj je kilka dni na wierzchu, aby zmiękły i nabrały właściwego smaku.

 

2. Kaki przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne w środku. Jak widzisz ten owoc kaki jest jasny w środku, co oznacza, że nie jest dojrzały, jak trzeba.

 

3. Z owocu odetnij skórkę.

 

4. Podziel kaki na małe kawałki, aby można je było łatwo zmiksować.

 

5. Podobnie zrób z pozostałymi owocami. Zwróć uwagę, że kaki na zdjęciu poniżej ma zupełnie inną strukturę, jest wręcz rozpadające się. I takie właśnie powinno być.

 

6. Po zdjęciu skórki z dojrzałego kaki nie ma co kroić. Dojrzały, soczysty i słodki owoc właściwie sam się rozpadł. Jest bardzo, bardzo smaczny.

 

7. Pozbawione skórek, gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki owoce włóż do miski malaksera. Tutaj najlepiej widać różnicę pomiędzy dojrzałym, a „sklepowym” kaki.

 

8. Kaki zmiksuj na jednolitą masę.

 

9. Zmiksowane owoce przelej do małego rondelka i postaw na gaz. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aby odparować wodę.

 

10. Pora doprawić do smaku mus owocowy z kaki. Ja proponuję ocet i/lub krem balsamiczny. Ocet balsamiczny doda wyraźnego smaku musowi, zaś krem balsamiczny doda słodyczy, jeżeli owoce nie są na tyle dojrzałe, żeby naturalną słodycz z nich wydobyć.

 

11. A zatem wlej do musu około 1 łyżki octu balsamicznego. Mus niestety straci swój piękny, naturalny kolor, ale nam zależy głównie na smaku musu.

 

12. Sok ze świeżo wyciśniętej limonki lub cytryny znakomicie orzeźwi mus owocowy z kaki. Kwaśność reguluj zawsze według własnego smaku.

 

13. Dodanie niewielki ilości kremu balsamicznego powinno być tą wisienką na torcie, czyli nadać niepowtarzalnego smaku całości.

 

14. Kremu balsamicznego proponuje dodać około 1 łyżeczki. Tyle powinno w zupełności wystarczyć.

 

15. Mus owocowy z kaki znakomicie smakuje podany z naleśnikami, ale można go skonsumować właściwie w dowolny sposób.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *