Mus owocowy z kaki idealny do naleśników

Mus owocowy z kaki powstał z przesiekania dojrzałych owoców, a następnie gotowania ich z dodatkiem octu balsamicznego i soku z cytryny.

Mus owocowy z kaki to ciekawa propozycja dla amatorów nowych smaków. Według wielu opinii owoc kaki, znany również pod nazwą sharon nie jest specjalnie aromatyczny, a wręcz mdły. Strukturą przypomina nieco brzoskwinię. Co ważne, do naszego kraju trafiają mało dojrzałe owoce, dlatego aby je zjeść dobrze jest potrzymać je kilka dni na wierzchu, aby zmiękły. Nabierają wtedy również zupełnie innego smaku. Mój mus jest świetny, najlepiej zaś smakuje z naleśnikami na słodko. Ale to przecież od Ciebie zależy, jak go wykorzystasz.

Składniki

3 dojrzałe owoce kaki;
ocet balsamiczny;
krem balsamiczny;
1 cytryna lub limonka;

Przepis na mus owocowy z kaki

Postaraj się o jak najbardziej dojrzałe kaki. Jeżeli tego wymagają potrzymaj je kilka dni na wierzchu, aby zmiękły i nabrały właściwego smaku. Kaki przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne w środku. Z owocu odetnij skórkę. Po zdjęciu skórki z dojrzałego kaki nie ma co kroić. Dojrzały, soczysty i słodki owoc właściwie sam się rozpadł. Jest bardzo, bardzo smaczny.Podziel kaki na małe kawałki, aby można je było łatwo zmiksować. W podobny sposób przygotuj pozostałe owoce.

Pozbawione skórek, gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki owoce włóż do miski malaksera. Tutaj najlepiej widać różnicę pomiędzy dojrzałym, a „sklepowym” kaki. Kaki zmiksuj na jednolitą masę. Zmiksowane owoce, a właściwie mus z owoców, przelej do małego rondelka i postaw na gaz. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aby odparować wodę. Pora doprawić do smaku mus owocowy z kaki. Ja proponuję ocet i/lub krem balsamiczny.

Porada-> ocet balsamiczny doda wyraźnego smaku musowi, zaś krem balsamiczny doda słodyczy, jeśli owoce nie są na tyle dojrzałe, żeby naturalną słodycz z nich wydobyć.

A zatem wlej do musu około 1 łyżki octu balsamicznego. Mus niestety straci swój piękny, naturalny kolor, ale nam zależy głównie na smaku musu.

Sok ze świeżo wyciśniętej limonki lub cytryny znakomicie orzeźwi mus owocowy z kaki. Kwaśność reguluj zawsze według własnego smaku. Dodanie niewielkiej ilości kremu balsamicznego powinno być tą wisienką na torcie, czyli nadać niepowtarzalnego smaku całości. Kremu balsamicznego proponuje dodać około 1 łyżeczki. Tyle powinno w zupełności wystarczyć.

Mus owocowy z kaki propozycja podania

Znakomicie smakuje podany z naleśnikami (dowiedz się jak zrobić naleśniki z dżemem), ale można go skonsumować właściwie w dowolny sposób.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *