Modro kapusta, czyli inaczej duszona czerwona kapusta to ikona kuchni śląskiej. To obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu w postaci rolady wołowej w ciemnym sosie pieczeniowym i kluskami śląskimi. Po prawdzie podobnie przygotowaną kapustę jada się także w innych rejonach Polski, np. w Wielkopolsce. Tam jednakże do takiej duszonej czerwonej kapusty zwykle dodaje się jeszcze jabłko. Jeszcze gdzie indziej w ogóle daje się jedynie jabłko, a pomija boczek. Wreszcie… również na Śląsku niektóre gospodynie dodają jabłko do modrej kapusty… Ale czy to dziwne? Wszak kuchnia nie zna granic.

 

MODRO KAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • główka czerwonej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 200 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kapustę czerwoną, boczek i cebulę. To najważniejsze składniki w tym daniu.

 

2. Kapustę poszatkuj, włóż do dużego garnka, zalej do połowy wrzątkiem, lekko posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

 

3. Boczek pokrój w dość drobną kostkę. Pamiętaj, że podana przeze mnie ilość jest orientacyjna. Nie dawaj jednak boczku zbyt wiele, bo całe danie straci swój urok. Wszak drzewiej mięso było drogie i do kapusty dawało się jedynie na okrasę. W końcu ma to być jednak głównie kapusta…

 

4. Posiekaj również w drobną kostkę cebulę.

 

5. Gdy kapusta jest już niemal ugotowana pora przystąpić do jej „wykańczania”. Pamiętaj, nie rozgotuj kapusty – rozgotowane warzywa nie nadają się do jedzenia. Warzywa zawsze powinny być lekko chrupkie lub „al dente”, czyli „na ząb”.

 

6. Smaż boczek na patelni na niezbyt mocnym ogniu, aż się ładnie wytopi i lekko zarumieni.

 

7. Odcedź kapustę pozostawiając odrobinę wody w garnku. Następnie wrzuć do garnka z kapustą cebulę. Uwaga: niektórzy wolą dodać cebulę przesmażoną razem z boczkiem. Twój wybór.

 

8. Przełóż do garnka z kapustą i cebulą przesmażony boczek. Dodaj 1-2 łyżeczki cukru, sporo pieprzu oraz nieco soli.

 

9. Kapustę trzeba również nieco zakwasić. W tym celu wlej do niej 1-2 łyżki octu spirytusowego.

 

10. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj; Zobacz, jak kapusta zmienia kolor pod wpływem dodanego octu.

 

11. Ostatecznie spróbuj kapustę i dopraw, czym trzeba – jeżeli trzeba.

 

12. Modro kapusta to znakomity dodatek do dań mięsnych, szczególnie do rolady śląskiej z kluskami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *