MŁODA KAPUSTA zasmażana

Młoda kapusta wczesnym latem kupiona i zasmażana to kolejna z ikon polskiej kuchni. Najlepsza kapusta do zasmażania to oczywiście kapusta wciąż młoda, choć już dojrzała. Ta wczesnowiosenna lubi bywać gorzkawa, więc lepiej wstrzymać się do lipca; wtedy biała kapusta jest bardzo, bardzo smaczna, krucha i świetnie nadaje się do jedzenia nawet na surowo, ale również właśnie jako zasmażana, stanowiąca dodatek do wielu dań. Mój przepis nie jest specjalnie odkrywczy, ale mogę Wam zagwarantować, że przygotowana według mojego przepisu wczesna kapusta zasmażana podbije Wasze serca, a Waszych gości wprawi w zakłopotanie związane z koniecznością proszenia o kolejne dokładki.

 

MŁODA KAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • młoda, biała kapusta o wadze około 2 kilogramów;
  • kwaśna wiejska śmietana 18%;
  • duży pęczek koperku;
  • 1-2 cebule;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

2. Z kapusty usuń wierzchnie, twarde liście, przetnij ją na połowę, a następnie na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuń fragmenty głąba i siekaj kapustę na drobne paski.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

3. Posiekaną kapustę włóż do dużego garnka. Zalej ją gorącą wodą tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości kapusty w garnku. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kapustę na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości).

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

4. Podczas, gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę, a koperek drobno posiekaj.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

5. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją pozostawiając w garnku z kapustą około pół litra wody z jej gotowania. Zachowaj ponadto szklankę wody z gotowania kapusty „luzem”. Odcedzoną kapustę odstaw na bok.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wsyp 2 kopiate łyżki mąki.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

7. Dokładnie rozmieszaj mąkę z cebulą, a następnie podsmaż na jasnozłoty kolor (tzw. jasna zasmażka). Wlej szklankę wody z gotowania kapusty i dokładnie, energicznie wymieszaj całość.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

8. Gdy zasmażka będzie gładka podsmaż ją jeszcze kilkadziesiąt sekund, aż zgęstnieje, a następnie przelej do ugotowanej kapusty.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

9. Wymieszaj kapustę z zasmażką, a następnie wsyp do niej posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

10. Na koniec dodaj do kapusty dużą, kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj wszystko.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

11. Moja młoda kapusta zasmażana musi mieć dość sporo sosu, powstałego z połączenia wody z gotowania kapusty z zasmażką i śmietaną, musi wręcz „ociekać” smakowitym sosem. Taka kapusta jest najlepsza.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

 

12. Młoda kapusta zasmażana to znakomity dodatek do obiadu.

MŁODA KAPUSTA zasmażana

Tradycyjna KAPUSTA ZASMAŻANA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *