Młoda kapusta wczesnym latem kupiona i zasmażana to kolejna z ikon polskiej kuchni. Najlepsza kapusta do zasmażania to oczywiście kapusta wciąż młoda, choć już dojrzała. Ta wczesnowiosenna lubi bywać gorzkawa, więc lepiej wstrzymać się do lipca; wtedy biała kapusta jest bardzo, bardzo smaczna, krucha i świetnie nadaje się do jedzenia nawet na surowo, ale również właśnie jako zasmażana, stanowiąca dodatek do wielu dań. Mój przepis nie jest specjalnie odkrywczy, ale mogę Wam zagwarantować, że przygotowana według mojego przepisu wczesna kapusta zasmażana podbije Wasze serca, a Waszych gości wprawi w zakłopotanie związane z koniecznością proszenia o kolejne dokładki.

 

MŁODA KAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • młoda, biała kapusta o wadze około 2 kilogramów;
  • kwaśna wiejska śmietana 18%;
  • duży pęczek koperku;
  • 1-2 cebule;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Z kapusty usuń wierzchnie, twarde liście, przetnij ją na połowę, a następnie na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuń fragmenty głąba i siekaj kapustę na drobne paski.

 

3. Posiekaną kapustę włóż do dużego garnka. Zalej ją gorącą wodą tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości kapusty w garnku. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kapustę na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości).

 

4. Podczas, gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę, a koperek drobno posiekaj.

 

5. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją pozostawiając w garnku z kapustą około pół litra wody z jej gotowania. Zachowaj ponadto szklankę wody z gotowania kapusty „luzem”. Odcedzoną kapustę odstaw na bok.

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wsyp 2 kopiate łyżki mąki.

 

7. Dokładnie rozmieszaj mąkę z cebulą, a następnie podsmaż na jasnozłoty kolor (tzw. jasna zasmażka). Wlej szklankę wody z gotowania kapusty i dokładnie, energicznie wymieszaj całość.

 

8. Gdy zasmażka będzie gładka podsmaż ją jeszcze kilkadziesiąt sekund, aż zgęstnieje, a następnie przelej do ugotowanej kapusty.

 

9. Wymieszaj kapustę z zasmażką, a następnie wsyp do niej posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

 

10. Na koniec dodaj do kapusty dużą, kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj wszystko.

 

11. Moja młoda kapusta oczywiście zasmażana musi mieć dość sporo sosu, powstałego z połączenia wody z gotowania kapusty z zasmażką i śmietaną, musi wręcz „ociekać” smakowitym sosem. Taka kapusta jest najlepsza.

 

12. Młoda kapusta lekko zasmażana to znakomity dodatek do obiadu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *