Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną

Młoda, drobno siekana i krótko gotowana słodka biała kapusta zasmażana na maśle, z dodatkiem świeżego koperku i kwaśnej śmietany.

Młoda, drobno siekana i krótko gotowana słodka biała kapusta zasmażana na maśle, z dodatkiem świeżego koperku i kwaśnej śmietany. Młoda kapusta zasmażana, taka wczesnym latem kupiona to kolejna z ikon polskiej kuchni. Najlepsza kapusta do zasmażania to oczywiście kapusta wciąż młoda, choć już dojrzała. Ta wczesnowiosenna lubi bywać gorzkawa, więc lepiej wstrzymać się do lipca. Mój przepis nie jest specjalnie odkrywczy, ale mogę Ci zagwarantować, że przygotowana według niego młoda kapusta zasmażana podbije Twoje serce. A Twoich gości wprawi w zakłopotanie związane z koniecznością proszenia o kolejne dokładki.

Składniki

młoda, biała kapusta o wadze około 2 kilogramów;
kwaśna wiejska śmietana 18%;
duży pęczek koperku;
1 lub 2 cebule;
2 łyżki mąki pszennej;
masło;
sól, pieprz;

Młoda kapusta zasmażana przepis

Zacznij od usunięcia z kapusty wierzchnich twardych liści. Przetnij kapustę na połowę, a następnie na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuń fragmenty głąba, a następnie posiekaj kapustę na drobne paski.

Ugotuj biała kapustę

Posiekaną kapustę włóż do dużego garnka. Zalej ją gorącą wodą tak, aby woda sięgała do 3⁄4 wysokości kapusty w garnku. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kapustę na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości). Podczas, gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę, a koperek drobno posiekaj. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją pozostawiając w garnku z kapustą około pół litra wody z jej gotowania. Zachowaj ponadto szklankę wody z gotowania kapusty „luzem”. Odcedzoną kapustę odstaw na bok.

Przygotuj zasmażkę do kapusty

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wsyp 1 lub 2 kopiate łyżki mąki. Dokładnie rozmieszaj mąkę z cebulą, a następnie podsmaż na jasnozłoty kolor (tzw. jasna zasmażka). Wlej szklankę wody z gotowania kapusty i dokładnie, energicznie wymieszaj całość.

Młoda kapusta zasmażana sposób przygotowania

Gdy zasmażka będzie gładka podsmaż ją jeszcze kilkadziesiąt sekund, aż zgęstnieje, a następnie przelej do ugotowanej kapusty. Wymieszaj kapustę z zasmażką, a następnie wsyp do niej posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj całość.

Dodaj do kapusty dużą, kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj wszystko. Moja młoda kapusta zasmażana musi mieć dość sporo sosu, powstałego z połączenia wody z gotowania kapusty z zasmażką i śmietaną. Taka kapusta jest najlepsza.

Sposób podania

Kapusta zasmażana To znakomity dodatek do obiadu. Ale również jedzona solo smakuje wcale nie gorzej.


Poznaj mój super popularny i tradycyjny przepis na kapusta zasmażaną , przygotowaną z kapusty kiszonej. Wypróbuj także przysmak z włoskiego Piemontu, jakim jest zupa kapuściana wypełniona serem taleggio. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *