mizeria po węgiersku

Mizeria ze świeżych ogórków jest bardzo lubianym dodatkiem do obiadu nie tylko w kuchni polskiej, ale również np. w kuchni węgierskiej. Podczas, gdy u nas mizerię serwuje się albo ze śmietaną na słono, albo na słodko z cukrem Węgrzy preferują mizerię na kwaśno. Inna sprawa, czy tak przygotowane ogórki wciąż nazwać można mizerią i czy sami Węgrzy utożsamiają się z taką nazwą. Po dziś dzień nie udało mi się ustalić, czy pojawiające się w „polskich” książkach kucharskich prezentujących kuchnię naszych bratanków słowo „mizeria” to faktyczne określenie tego obiadowego dodatku na Węgrzech, czy też może po prostu fantazja tłumacza. Na szczęście nie ma to żadnego znaczenia. Bo bez względu na nazwę jest pysznie.

 

MIZERIA PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże świeże ogórki;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

mizeria po węgiersku

 

2. Ogórki obierz ze skórek (jeżeli wolisz skórki pozostaw, ale wtedy ogórki bardzo dokładnie umyj) i pokrój na cienkie plasterki.

mizeria po węgiersku

 

3. Pokrojone ogórki przełóż do miski i wsyp do nich 1 kopiatą łyżkę soli. Zwykłej soli.

mizeria po węgiersku

 

4. Wymieszaj ogórki, aby sól pokryła wszystkie plasterki i odstaw miskę na bok na około 30 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ogórków wodę, która jest nam w mizerii niepotrzebna.

mizeria po węgiersku

 

5. Do nowej miski wlej około 300 ml zimnej wody.

mizeria po węgiersku

 

6. Do wody wsyp 3 łyżki cukru (za ten trzcinowy Węgrzy by mnie chyba przeklęli…).

mizeria po węgiersku

 

7. Do wody wlej również około 3 łyżek octu spirytusowego.

mizeria po węgiersku

 

8. Dokładnie wymieszaj zalewę, aby cukier całkowicie się w niej rozpuścił. Spróbuj i jeżeli potrzeba dodaj jeszcze cukru lub octu. Smak powinien być wyważony, ale jeden woli bardziej kwaśne, inny mniej, więc dopasuj smak zalewy do swoich upodobań.

mizeria po węgiersku

 

9. Sól zadziałała – ogórki puściły wodę. Trzeba będzie się jej pozbyć.

mizeria po węgiersku

 

10. Ogórki delikatnie odciskaj garściami z nadmiaru wody i przekładaj do zalewy octowej.

mizeria po węgiersku

 

11. Odstaw mizerię w zalewie na godzinę albo jeszcze lepiej na dłużej, aby ogórki nabrały właściwego smaku.

 

12. Mizeria przyrządzona na sposób węgierski, czyli na kwaśno naprawdę smakuje świetnie. Nie da się ukryć, że najlepiej z daniami kuchni węgierskiej, np. perkelt lub paprykarz.

mizeria po węgiersku

Jak zrobić pyszny PERKELT węgierski dowiesz się <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *