Mizeria z ogórków z octem i cukrem po węgiersku

Mizeria po węgiersku czyli sałatka z ogórków macerowanych w zalewie z dodatkiem cukru i octu spirytusowego.

Mizeria po węgiersku to prosta sałatka z ogórków macerowanych w zalewie z dodatkiem cukru i octu spirytusowego. Mizeria, czyli taka zwykła sałatka ze świeżych ogórków jest bardzo lubianym dodatkiem do obiadu nie tylko w kuchni polskiej, ale również np. w kuchni węgierskiej. Podczas, gdy u nas mizerię serwuje się ze śmietaną na słono albo na słodko z cukrem, Węgrzy preferują mizerię na kwaśno. Inna sprawa, czy tak przygotowane ogórki wciąż nazwać można mizerią i czy sami Węgrzy utożsamiają się z taką nazwą. Na szczęście nie ma to żadnego znaczenia. Bo bez względu na nazwę jest pysznie.

Składniki

2 lub 3 duże świeże ogórki;
ocet spirytusowy;
cukier;
sól;

Mizeria z ogórków przepis

Ogórki obierz ze skórek (jeżeli wolisz skórki pozostaw, ale wtedy ogórki bardzo dokładnie umyj) i pokrój na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki przełóż do miski i wsyp do nich 1 kopiatą łyżkę soli. Zwykłej soli. Wymieszaj ogórki, aby sól pokryła wszystkie plasterki i odstaw miskę na bok na około 30 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ogórków wodę, która jest nam w mizerii niepotrzebna.

Do nowej miski wlej około 300 ml zimnej wody i wsyp 3 łyżki cukru (za ten trzcinowy Węgrzy by mnie chyba przeklęli). Do wody wlej również około 3 łyżek octu spirytusowego. Dokładnie wymieszaj zalewę, aby cukier całkowicie się w niej rozpuścił. Spróbuj i jeżeli potrzeba dodaj jeszcze cukru lub octu. Smak powinien być wyważony, ale jeden woli bardziej kwaśne, inny mniej, więc dopasuj smak zalewy do swoich upodobań.

Sól zadziałała, ogórki puściły wodę. Trzeba będzie się jej pozbyć. Ogórki delikatnie odciskaj garściami z nadmiaru wody i przekładaj do zalewy octowej.

Odstaw mizerię w zalewie na godzinę albo jeszcze lepiej na dłużej, aby ogórki nabrały właściwego smaku. Naprawdę smakuje świetnie. Nie da się ukryć, że najlepiej z daniami kuchni węgierskiej, np. perkelt lub paprykarz.


Dowiedz się jak zrobić pyszny perkelt z kurczaka czyli pyszny węgierski gulasz.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *