MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

Mini placki ziemniaczane podobnie, jak te w wersji maxi są w Polsce uwielbiane. To jedno z tych dań, które znamy z dzieciństwa i z którym nie wyobrażamy sobie eksperymentować. Tak, jak smakowało, tak ma pozostać i amen. Tak było i u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ostatnio postanowiłem jednak nieco odświeżyć sposób ich podawania i powiem, że wyszło ciekawie. Na tyle ciekawie, że część pomysłów wykorzystam z pewnością jeszcze nie raz. Myślę, że takie mini placki ziemniaczane z różnymi dodatkami śmiało mogą stanowić główne danie na domówkach jako wersja degustacyjna.

 

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 4 duże cebule;
  • 1 kopiata łyżkę mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki około 1 kilograma mączystych ziemniaków.

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

 

2. Obierz 4 duże cebule – u mnie placki ziemniaczane muszą zawierać naprawdę sporo cebuli.

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

 

3. Ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa i odcedź z nadmiaru wody. Następnie przepuść masę ziemniaczaną jeszcze raz przez maszynkę dodając cebule. Ponownie odciśnij masę ziemniaczano cebulową z nadmiaru wody (ziemniaki możesz oczywiście zmielić w malakserze, ale dla mnie są wtedy zbyt gumowe – nie lubię takich). Dodaj 1 kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu. Wymieszaj.

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

 

4. Smaż placki na oleju np. słonecznikowym na średnim ogniu, aby w środku były usmażone, a z wierzchu chrupiące.

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

 

5. Usmażone placki ziemniaczane konieczne odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

 

6. Do tak przygotowanych placków proponuję dzisiaj trzy smaki. PIERWSZY: jogurt naturalny, łosoś wędzony, szwedzki sos musztardowo koperkowy, świeży koperek, sok z cytryny. DRUGI: kwaśna śmietana, czerwona cebula, śledź, jabłko, natka pietruszki. TRZECI: serek grani wiejski, dżem wiśniowy z całymi owocami.

NO TO JAK? Pasują i takie mini placki ziemniaczane np. na domówkę?

MINI PLACKI ZIEMNIACZANE wersja degustacyjna

A jeżeli wolisz PLACKI ZIEMNIACZANE GRUBO TARTE przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *