MANGALICA FESZTIVAL

Mangalica Fesztival to festiwal kulinarny, na którym prym wiodą wyroby ze świni. Bo mangalica to gatunek świni. Sympatyczne mangalice hodowane są na Węgrzech w naturalnych warunkach, częstokroć karmione są paszą organiczną. Węgrzy mają na punkcie mangalicy kompletnego bzika. Kochają je, hodują i jedzą – wszystko z takim samym uwielbieniem.

MANGALICA FESZTIVAL – Z MIŁOŚĆ DO ŚWINI

I choć nie ma twardych dowodów na to, że mięso z mangalicy jest zdrowsze od mięsa z tradycyjnej świni to jednak Węgrzy upierają się od lat, że właśnie tak jest. Być może za jakiś czas dowiemy się, jak jest naprawdę, jednak jednego podważyć nie można. Mięso i produkty z mangalicy przyrządzone przez Węgrów są po prostu znakomite. Kiełbasy, szynki, żeberka, boczek, pasztetowe, smalec, smarowidła, paprykowane kiełbasy… Czego by nie spróbować smakuje zawsze.

MANGALICA FESZTIVAL

Cztery razy do roku w różnych miejscach na Węgrzech odbywa się festiwal mangalicy. W lutym 2016 roku miałem przyjemność odwiedzić taki festiwal w Budapeszcie – znakomite jedzenie i piękna, majestatyczna stolica Węgier – to dopiero wyborne zestawienie. Zobaczcie, jak było na „moim” „Mangalica Fesztival”.

ZAPRASZAM NA WĘGRY

A jeżeli nabierzecie ochoty zobaczyć taki „na żywo” i popróbować oferowanych na nim pyszności po prostu „wyguglajcie” datę najbliższego Mangalica Fesztival. Nie pożałujecie; pamiętajcie, że Polak Węgier dwa bratanki. I do szabli, i do szklanki…


Wypróbuj dania KUCHNI WĘGIERSKIEJ przepisy <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *