To nietuzinkowe ciasto znane jest również pod nazwą makownik japoński. I choć brzmi paradoksalnie, to głównym składnikiem tego makownika są… jabłka. W dodatku robi się je w miarę szybko i nie potrzeba dokładnego odmierzania składników. Do tego ciasta nie używa się ani drożdży, ani proszku do pieczenia, ani mąki. Po upieczeniu i przestygnięciu najlepiej je przechowywać na wierzchu w temperaturze pokojowej pod przykryciem np. czystą ściereczką. W ten sposób zachowa świeżość przez góra 2 dni; jeżeli chcecie przechowywać je dłużej musi od razu znaleźć się w lodówce. Po wyjęciu z lodówki powinno nabrać temperatury pokojowej, aby makownik z jabłkami smakował, jak należy.

 

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów masła;
  • 1 kilogram jabłek winnych (np. szara reneta);
  • 5 jajek;
  • 300 gramów mielonego maku;
  • 5 łyżek grysiku (kasza manna);
  • 5 łyżek wiórków kokosowych;
  • garść orzechów włoskich;
  • garść płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki cukru;
  • pasta waniliowa lub 1-2 laski wanilii;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Koniecznym składnikiem tego makownika są… jabłka. Jeden kilogram jabłek winnych, najlepiej szarej renety. Do tego 250 gramów masła i 5 jajek.

 

2. Ponadto potrzeba: 300 gramów mielonego maku, 5 łyżek grysiku (kasza manna), 5 łyżek wiórków kokosowych, garść orzechów włoskich, garść płatków migdałowych, ¾ szklanki cukru, pasta waniliowa.

 

3. Orzechy i migdały wrzuć do malaksera i pulsacyjne rozdrobnij tak, aby część była grubo zmielona, a reszta pozostała w małych kawałeczkach.

 

4. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Odstaw na bok.

 

5. Do miski malaksera przełóż miękkie masło i wsyp ¾ szklanki cukru. Uruchom malakser i ucieraj całość na gładką masę (2-3 minuty).

 

6. Żółtka oddziel od białek. Do ciągle pracującego malaksera ucierającego masło z cukrem wrzucaj po jednym żółtku.

 

7. Otrzymaną gładką masę przełóż do miski.

 

8. Obierz jabłka, wydrąż środki i zmiksuj na grubych oczkach tarczy malaksera. Masę jabłkową możesz delikatnie odcisnąć z soku, ale niekoniecznie. Ja odcisnąłem 3 łyżki soku, ale chyba lepszy efekt dałoby w ogóle nie odciskanie soku z jabłek (ciasto byłoby wilgotniejsze). Ty zadecyduj, jak wolisz.

 

9. Do masy w misce dodaj potarte jabłka, zmiksowane bakalie oraz 5 łyżek wiórków kokosowych.

 

10. Dodaj 6 łyżek grysiku, mak oraz 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1-2 laskę wanilii). Wymieszaj wszystko dłońmi.

 

11. Białka jajek ubij na pianę, dodaj do miski i delikatnie wmieszaj w ciasto.

 

12. Przełóż gotowe ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

 

13. Po upieczeniu wyjmij ciasto i przestudź.

 

14. Wierzch ciasta okraś polewą np. z białej czekolady. Makownik z jabłkami jest gotowy.

 

15. Odkrój kawałek i delektuj się tym przepysznym ciastem

Drukuj

4 thoughts on “Makownik z jabłkami”

  1. ja kupuję takie coś zwykle w ALMIE. Niestety kosztuje to fortunę (w ALMIE około 30 PLN), ale jest dość wydajne, mocno aromatyczne.

  2. Co to pasta waniliowa ? bo ostatnio mnie uświadomiono ,że cukier jest wanilinowy a ja cały czas widziałam waniliowy :/ tak to jest gdy chcemy coś zobaczyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *