MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

Makaron z warzywami to błyskawiczne, zdrowe i naprawdę przepyszne danie. Mogę się założyć, że uda Wam się je przygotować max w 10 minut, a nawet szybciej. Można je przyrządzić ze składników, które akurat macie w lodówce, jednak mocny aromat wędzonej szynki szwarcwaldzkiej trudno jest czymkolwiek zastąpić. Dlatego warto mieć zapas takiej szynki pod ręką. W zasadzie nie ma również większego znaczenia, jakiego makaronu użyjecie. Pamiętajcie jednak, że spaghetti nie udźwignie pozostałych składników dania i sos na nim się nie utrzyma. Dlatego warto jednak użyć takiego makaronu, jak w moim przepisie.

 

MAKARON Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu orecchiette lub innego dowolnego według własnych preferencji;
  • 100 gramów mrożonego groszku;
  • 150 gramów cukinii;
  • 1 nieduża cebula lub jeszcze lepiej 2 małe szalotki;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • ser typu grana padano lub pecorino;
  • świeża mięta do smaku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

2. Cebulę lub szalotki pokrój w drobną kosteczkę. Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paski, a następnie w niedużą kostkę.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

3. Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj go kilka minut, aż zmięknie (nie rozgotuj). Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odłóż na bok.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

4. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i usuń z niej pestki łyżeczką. Następne pokrój ją w niedużą kostkę. Nastaw makaron i gotuj według wskazań na opakowaniu.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

5. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć szalotkę i szynkę. Smaż kilka minut na średnim ogniu.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

6. Wrzuć blanszowany groszek.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

7. Wrzuć również pokrojoną cukinię. Następnie wlej pół szklanki gorącej wody z gotowania groszku lub makaronu, zmniejsz gaz pod patelnią i duś wszystko chwilkę, aż woda odparuje, a cukinia będzie „al dente”.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

8.  W międzyczasie zetrzyj ser i przygotuj listki świeżej mięty.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

9. Gdy warzywa są półtwarde, a woda z patelni odparowała to znak, że można danie wykończyć.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

10. Odcedź zatem makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i posyp wszystko startym serem. Dodaj poszarpane listki świeżej mięty i wymieszaj wszystko, aż powstanie gładki, gęsty sos.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

 

11. Makaron z warzywami i szynką podawaj od razu. Obok talerza połóż dodatkowo starty ser oraz cząstki cytryny, jeżeli chcesz przełamać nieco smak dania nutą kwasowości.

MAKARON Z WARZYWAMI i szynką

Wypróbuj także MAKARON z CUKINIĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *