Makaron z warzywami to błyskawiczne, zdrowe i naprawdę przepyszne danie. Mogę się założyć, że uda Wam się je przygotować max w 10 minut, a nawet szybciej. Można je przyrządzić ze składników, które akurat macie w lodówce, jednak mocny aromat wędzonej szynki szwarcwaldzkiej trudno jest czymkolwiek zastąpić. Dlatego warto mieć zapas takiej szynki pod ręką. W zasadzie nie ma również większego znaczenia, jakiego makaronu użyjecie. Pamiętajcie jednak, że spaghetti nie udźwignie pozostałych składników dania i sos na nim się nie utrzyma. Dlatego warto jednak użyć takiego makaronu, jak w moim przepisie.

 

MAKARON Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu orecchiette lub innego dowolnego według własnych preferencji;
  • 100 gramów mrożonego groszku;
  • 150 gramów cukinii;
  • 1 nieduża cebula lub jeszcze lepiej 2 małe szalotki;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • ser typu grana padano lub pecorino;
  • świeża mięta do smaku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cebulę lub szalotki pokrój w drobną kosteczkę. Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paski, a następnie w niedużą kostkę.

 

3. Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj go kilka minut, aż zmięknie (nie rozgotuj). Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odłóż na bok.

 

4. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i usuń z niej pestki łyżeczką. Następne pokrój ją w niedużą kostkę. Nastaw makaron i gotuj według wskazań na opakowaniu.

 

5. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć szalotkę i szynkę. Smaż kilka minut na średnim ogniu.

 

6. Wrzuć blanszowany groszek.

 

7. Wrzuć również pokrojoną cukinię. Następnie wlej pół szklanki gorącej wody z gotowania groszku lub makaronu, zmniejsz gaz pod patelnią i duś wszystko chwilkę, aż woda odparuje, a cukinia będzie „al dente”.

 

8.  W międzyczasie zetrzyj ser i przygotuj listki świeżej mięty.

 

9. Gdy warzywa są półtwarde, a woda z patelni odparowała to znak, że można danie wykończyć.

 

10. Odcedź zatem makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i posyp wszystko startym serem. Dodaj poszarpane listki świeżej mięty i wymieszaj wszystko, aż powstanie gładki, gęsty sos.

 

11. Makaron z groszkiem podawaj od razu. Obok talerza połóż dodatkowo starty ser oraz cząstki cytryny, jeżeli chcesz przełamać nieco smak dania nutą kwasowości.

Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *