Makaron z tuńczykiem ze szparagami to świetne danie na każdą porę roku; w zależności od niej możesz zastosować inne, sezonowe warzywo. Danie jest pożywne, ale też zaskakująco lekkie w spożyciu. Użyłem makaronu z mąki z pełnego przemiału, oczywiście gotowany „al dente”, dzięki czemu danie ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Ponadto ważnym jest w tym daniu, aby wybrać taki makaron, by miał kształt zbliżony do użytych warzyw (aby można było pokroić warzywa w podobny kształt, jaki ma makaron – będzie ładniej na talerzu i wygodniej podczas jedzenia). Sok z cytryny dodaj w takiej ilości, aby podkreślił smak dania; jeżeli użyjesz go zbyt dużo danie będzie za kwaśne; dodawaj go zatem z wyczuciem.

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów Twojego ulubionego makaronu (tutaj świderki);
  • około 12 sztuk zielonych szparagów;
  • 150 gramów tuńczyka w oliwie;
  • dymka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cytryna;
  • natka pietruszki;
  • parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cytrynę przelej wrzącą wodą, a następnie zetrzyj skórkę (bez białych fragmentów), a z samej cytryny wyciśnij sok. Dymkę umyj i posiekaj, czosnek obierz i również posiekaj.

 

3. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oliwy, natkę pietruszki posiekaj, szparagi umyj i pokrój w kawałki wielkości Twojego makaronu.

 

4. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzuć makaron. Gotuj, aż będzie nadal lekko twardawy (krócej niż wskazano jako „al dente”). Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu wrzuć pokrojone szparagi.

 

5. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Wrzuć dymkę, czosnek i skórkę z cytryny. Smaż wszystko około 30 sekund.

 

6. Wrzuć tuńczyka i natkę pietruszki; smaż dalsze 30 sekund.

 

7. Makaron ze szparagami odcedź i przełóż na patelnię. Dolej pół szklanki wody z gotowania makaronu (to ważne).

 

8. Wlej żądaną ilość soku z cytryny. Duś całość na wolnym ogniu około 2 minut. Jeżeli trzeba dolej jeszcze wody z gotowania makaronu (aby powstał sos) i sok z cytryny.

 

9. Na koniec całość popieprz i posól (jeśli to konieczne).

 

10. Makaron z tuńczykiem ze szparagami podawaj posypane świeżo startym, ulubionym serem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *