MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

Makaron z szynką parmeńską to danie, które śmiało można nominować do najszybszego dania świata i to w dodatku w kategorii „fast food”. Klnę się jednak, że tak wysokiej jakości składnika w żadnym fast foodzie nie dostaniecie, wszak mówimy o szynce parmeńskiej. Oprócz „parmeńskiej” w tym daniu serwuję ser stracchino (czyt. strakino) – czyli biały, krowi ser wyrabiany z pełnotłustego mleka, produkowany w północnych Włoszech. To ser tłusty, kremowy, o konsystencji pasty, o lekko kwaskowatym smaku, sezonowany krótko, od 10 do maksymalnie 20 dni.

Stracchino to podstawowy dodatek do włoskich piadin – znakomicie nadaje się do smarowania, ale i do krótkiego zapiekania. Jeżeli nie dostaniesz tego sera użyj po prostu ricotty. Całe danie zaskakuje znakomitym smakiem. No ale taka jest właśnie kuchnia włoska – prosta, z niewielkiej ilości składników, za to prawdziwa petarda smakowa.

 

MAKARON Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu tagliatelle lub pappardelle;
  • główka czosnku;
  • 100 gramów szynki parmeńskiej;
  • 200 gramów sera stracchino lub ricotty;
  • garść liści bazylii;
  • 50 gramów sera parmigiano reggiano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

2. Szynkę parmeńską porwij palcami w nieduże kawałeczki tak, aby nie „ciągnęła się” podczas jedzenia. Szynka ta jest niezwykle delikatna i rozpływa się ustach, ale jedzona jednocześnie z innymi dodatkami trudno się rozgryza. Ser stracchino dobrze rozmieszaj, aby nie było grudek.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

3. Czosnek obierz z łupinek i przekrój każdy ząbek na połowę. Ile dokładnie czosnku? To oczywiście zależy od Ciebie – dla mnie im więcej, tym lepiej 😉 Liście bazylii umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

4. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o złotej zasadzie gotowania makaronu w kuchni włoskiej: na każde 100 gramów makaronu użyj 1 litra wody.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

5. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy extra vergine i rozgrzej ją do średniej temperatury. Wrzuć czosnek.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

6. Smaż czosnek na niezbyt gorącym tłuszczu tak, aby oddał swój smak oliwie. Gdy zacznie się lekko brązowić wyjmij go łyżką cedzakową.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

7. Błyskawicznie odcedź makaron zachowując pół szklanki wody z jego gotowania i przełóż go na patelnię. Dodaj od razu 2-3 solidne łyżki sera stracchino. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

8. Wymieszaj ser z makaronem, aby się rozpuścił. Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

9. Wymieszaj dokładnie makaron aby oblepił się powstałym z sera i wody sosem.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

10. Wyłóż makaron na talerz i rozłóż na nim szynkę parmeńską.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

11. Rozłóż dodatkowo na makaronie po kawałku sera stracchino całość posyp dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

 

12. Rozłóż na wierzchu liście bazylii i posyp świeżo startym parmezanem. Makaron z szynką parmeńską to znakomite danie nadające się na każdą okazję. Zaskakuje prostotą i niezwykłym smakiem.

MAKARON Z SZYNKĄ parmeńską i serem

Spróbuj także KOTLETA po BOLOŃSKU przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *