Makaron z szynką parmeńską to danie, które śmiało można nominować do najszybszego dania świata i to w dodatku w kategorii „fast food”. Klnę się jednak, że tak wysokiej jakości składnika w żadnym fast foodzie nie dostaniecie, wszak mówimy o szynce parmeńskiej. Oprócz „parmeńskiej”  w tym daniu serwuję ser stracchino (czyt. strakino) – czyli biały, krowi ser wyrabiany z pełnotłustego mleka, produkowany w północnych Włoszech. To ser tłusty, kremowy, o konsystencji pasty, o lekko kwaskowatym smaku, sezonowany krótko, od 10 do maksymalnie 20 dni.

Stracchino to podstawowy dodatek do włoskich piadin – znakomicie nadaje się do smarowania, ale i do krótkiego zapiekania. Jeżeli nie dostaniesz tego sera użyj po prostu ricotty. Całe danie zaskakuje znakomitym smakiem. No ale taka jest właśnie kuchnia włoska – prosta, z niewielkiej ilości składników, za to prawdziwa petarda smakowa.

 

MAKARON Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu tagliatelle lub pappardelle;
  • główka czosnku;
  • 100 gramów szynki parmeńskiej;
  • 200 gramów sera stracchino lub ricotty;
  • garść liści bazylii;
  • 50 gramów sera parmigiano reggiano;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Szynkę parmeńską porwij palcami w nieduże kawałeczki tak, aby nie „ciągnęła się” podczas jedzenia. Szynka ta jest niezwykle delikatna i rozpływa się ustach, ale jedzona jednocześnie z innymi dodatkami trudno się rozgryza. Ser stracchino dobrze rozmieszaj, aby nie było grudek.

 

3. Czosnek obierz z łupinek i przekrój każdy ząbek na połowę. Ile dokładnie czosnku? To oczywiście zależy od Ciebie – dla mnie im więcej, tym lepiej 😉 Liście bazylii umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

 

4. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o złotej zasadzie gotowania makaronu w kuchni włoskiej: na każde 100 gramów makaronu użyj 1 litra wody.

 

5. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy extra vergine i rozgrzej ją do średniej temperatury. Wrzuć czosnek.

 

6. Smaż czosnek na niezbyt gorącym tłuszczu tak, aby oddał swój smak oliwie. Gdy zacznie się lekko brązowić wyjmij go łyżką cedzakową.

 

7. Błyskawicznie odcedź makaron zachowując pół szklanki wody z jego gotowania i przełóż go na patelnię. Dodaj od razu 2-3 solidne łyżki sera stracchino. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum.

 

8. Wymieszaj ser z makaronem, aby się rozpuścił. Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

 

9. Wymieszaj dokładnie makaron aby oblepił się powstałym z sera i wody sosem.

 

10. Wyłóż makaron na talerz i rozłóż na nim szynkę parmeńską.

 

11. Rozłóż dodatkowo na makaronie po kawałku sera stracchino całość posyp dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

12. Rozłóż na wierzchu liście bazylii i posyp świeżo startym parmezanem. Makaron z szynką dojrzewającą to znakomite danie nadające się na każdą okazję. Zaskakuje prostotą i niezwykłym smakiem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *