Makaron z sosem śmietanowym i z tuńczykiem

Makaron z sosem śmietanowym z dodatkiem tuńczyka, kaparów, czosnku  i soku z cytryny.

Makaron z sosem śmietanowym to prosta kompilacja smaków. Z jednej strony mamy charakterystyczny smak tuńczyka, z drugiej lekkie orzeźwienie dzięki użyciu soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Z jednej strony jest śmietana, z drugiej lekka słoność kaparów. Dzięki takiemu połączeniu składników sos wbrew pozorom jest naprawdę lekki i subtelny w smaku, choć wydawać by się mogło, że sosy śmietanowe z zasady muszą być ciężkie. Wypróbuj i przekonaj się, że mój makaron z sosem jest naprawdę świetny i dobry na każdą okazję.

Składniki

250 gramów makaronu (najlepiej orecchiette – uszka – świetnie trzymają sos);
125 gramów tuńczyka (najlepiej w oliwie);
nieduża cebula;
łyżka kaparów;
cytryna;
1 ząbek czosnku;
natka pietruszki;
mały kubek 30% słodkiej śmietanki;
1 łyżka masła;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z sosem śmietanowym z tuńczykiem

Przygotuj wszystkie składniki dania. Jeśli masz możliwość przygotuj jak najwyższej jakości tuńczyka w oliwie. Jest on podstawowym składnikiem tego dania i zaręczam, że poczujesz różnicę „in plus”, jeśli użyjesz tego najlepszego. Tuńczyka wyjmij ze słoika i pozostaw do odcieknięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, wyciśnij sok z cytryny, przygotuj również kapary.

Tuńczyka rozdrobnij na kawałki wielkości, jaką lubisz. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj go według wskazówek na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę (możesz wlać pół na pół oliwę zwykłą i oliwę ze słoiczka po tuńczyku, którego używasz w tym daniu) i masło. Wrzuć cebulę i smaż chwilkę na średnim ogniu, aby się zeszkliła, wtedy wrzuć czosnek. Smaż jeszcze minutę, a następnie wlej patelnię wlej sok z cytryny i wrzuć kapary. Wrzuć również tuńczyka i wlej śmietanę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i ewentualnie trochę soli. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Odcedź makaron i włóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował, a następnie przelej do niego gotowy sos. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie sos z makaronem.

Makaron z sosem śmietanowym sposób podania

Podawaj od razu przybrany natką pietruszki i kaparami.


Poznaj prawdziwy i jedyny oryginalny przepis na tagliatelle z ragu bolognese czyli popularny makaron z sosem bolońskim.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *