Makaron z sosem śmietankowym z tuńczykiem i kaparami to prosta kompilacja smaków. Z jednej strony mamy charakterystyczny smak tuńczyka, z drugiej lekkie orzeźwienie dzięki użyciu soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Z jednej strony jest śmietana, z drugiej lekka słoność kaparów. Dzięki takiemu połączeniu składników sos wbrew pozorom jest naprawdę lekki i subtelny w smaku, choć wydawać by się mogło, że sosy śmietanowe z zasady muszą być ciężkie. Wypróbuj i przekonaj się, że mój makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym jest naprawdę świetny i dobry na każdą okazję.

 

MAKARON Z SOSEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu (najlepiej orecchiette – uszka – świetnie trzymają sos);
  • 125 gramów tuńczyka (najlepiej w oliwie);
  • 1 nieduża cebula;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 1 cytryna;
  • 1 ząbek czosnku;
  • natka pietruszki;
  • 1 mały kubek 30% słodkiej śmietanki;
  • 1 łyżka masła;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli masz możliwość przygotuj jak najwyższej jakości tuńczyka w oliwie. Jest on podstawowym składnikiem tego dania i zaręczam, że poczujesz różnicę „in plus”, jeżeli użyjesz tego najlepszego.

 

2. Tuńczyka wyjmij ze słoika i pozostaw do odcieknięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wyciśnij sok z cytryny, przygotuj kapary. Posiekaj czosnek.

 

3. Tuńczyka rozdrobnij na kawałki wielkości, jaką lubisz. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj go według wskazówek na opakowaniu.

 

4. Na patelni rozgrzej oliwę (możesz wlać pół na pół oliwę zwykłą i oliwę ze słoiczka po tuńczyku, którego używasz w tym daniu) i masło. Wrzuć cebulę i smaż chwilkę na średnim ogniu, aż się zeszkli – wtedy wrzuć czosnek. Smaż jeszcze minutę.

 

5. Na patelnię wlej sok z cytryny i wrzuć kapary.

 

6. Wrzuć również tuńczyka i wlej śmietanę.

 

7. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, dodaj pieprz i ewentualnie trochę soli. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje.

8. Odcedź makaron i włóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Przelej do niego gotowy sos. Wymieszaj dokładnie i delikatnie sos z makaronem.

 

9. Makaron z sosem z tuńczykiem i kaparami podawaj od razu przybrany natką pietruszki i kaparami.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *