Makaron z sosem pomidorowym to obowiązkowa pozycja w lecie, kiedy to dojrzałe, skąpane w słońcu pomidory mają smak doskonały i słodki. Do tego dania zawsze polecam makaron spaghetti, albo bucatini, czyli takie grubsze spaghetti z dziurką w środku, aby makaron równomiernie się ugotował. Sam sos pomidorowy przygotowuje się banalnie, choć trzeba poświęcić mu kilkadziesiąt minut, by go dopieścić. Za to odwdzięczy się Wam po dwakroć – zachęcam do wypróbowania mojej wersji tego popularnego dania.

 

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini;
  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów gruntowych;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • garść świeżych liści bazylii;
  • suszone płatki chilli lub peperoncino;
  • ser grana padano lub parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Pomidory zalej wrzącą wodą; po 2 minutach odlej wrzątek i przelej pomidory zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę.

 

3. Obrane ze skórek pomidory pokrój w niedużą kostkę – nie musisz tego jednak robić szczególnie starannie, ponieważ pomidory i tak rozpadną się podczas ich duszenia.

 

4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek obierz i drobno przesiekaj, przygotuj listki bazylii.

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć cebulę oraz suszone płatki chilli.

 

6. Zeszklij cebulę na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż go pół minuty.

 

7. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz garść porwanych liści bazylii. Dodaj nieco soli.

 

8. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i duś pomidory około 40 minut, aż odparuje woda, a sos stanie się gęsty i aromatyczny.

 

9. Podczas, gdy sos pomidorowy redukuje się na patelni przygotuj 250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini i ser grana padano lub parmezan.

 

10. Makaron wrzuć na osoloną, mocno gotującą się wodę i ugotuj do „al dente”.

 

11. Gdy sos pomidorowy jest gotowy dopraw go w razie potrzeby solą, pieprzem i porwanymi listkami bazylii.

 

12. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z sosem pomidorowym; dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

 

13. Dokładnie wymieszaj makaron z sosem pomidorowym.

 

14. Makaron z sosem pomidorowym podawaj ozdobiony listkami bazylii i posypany startym serem grana padano lub parmezanem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *