makaron z sosem bolońskim

Makaron z sosem bolońskim to nic innego, jak odpowiednik znanego na całym świecie „spaghetti bolognese”. Znanego wszędzie poza … Włochami. Tam istnieje pierwowzór tego dania i zwany jest „tagliatelle al ragu alla bolognese”. I zaręczam Wam, że jeżeli zrobicie sobie to danie w wersji oryginalnej to „spaghetti bolognese” odejdzie do lamusa.

Warunki uzyskania znakomitego „tagliatelle al ragu alla bolognese” to po pierwsze soffritto (bardzo wolno i długo smażone warzywa). Po drugie mięso (wołowina plus nieco surowego boczku – nie wędzonego – lub pancetty). Po trzecie sam sos (naturalny, mięsny, bez pomidorów). Po czwarte makaron (tylko tagliatelle lub pappardelle, aby ciężki sos miał powierzchnię, którą może oblepić). W tym przypadku świeży makaron zrobi również różnicę. Zróbcie od razu większą ilość – można mrozić – bo będziecie chcieli jeść więcej i więcej.

 

MAKARON Z SOSEM BOLOŃSKIM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle;
  • 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki);
  • 300 gramów surowego, niewędzonego boczku;
  • 100 gramów marchewki;
  • 100 gramów selera naciowego;
  • 100 gramów cebuli;
  • szklanka dobrego, włoskiego czerwonego wina;
  • 60 gramów koncentratu pomidorowego;
  • około 500 ml mocnego bulionu wołowego;
  • pół szklanki mleka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku posiekaj w drobną kosteczkę po 100 gramów cebuli, marchwi i selera naciowego.

 

2. Przygotuj mięso – potrzeba będzie 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki) i 300 gramów surowego, niewędzonego boczku (z podanych ilości wyjdzie około 8-10 porcji sosu). Zamiast boczku możesz użyć włoskiej pancetty, czyli surowego, suszonego boczku.

 

3. Mięso zmiel w maszynce i wymieszaj dokładnie.

 

4. Posiekane w kosteczkę warzywa wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą (około 2-3 łyżki). Smaż warzywa na bardzo wolnym ogniu 10 minut mieszając co jakiś czas (warzywa nie mają prawa się przyrumienić !)

 

5. Dorzuć do garnka mięso – smaż wszystko nadal na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zbrązowieje (około 15-20 minut).

 

6. Podkręć gaz pod garnkiem i wlej szklankę dobrego, włoskiego czerwonego wina. Gotuj kilka minut, aż wino odparuje.

 

7. Zmniejsz gaz pod garnkiem do minimum, a następnie dodaj 60 gramów koncentratu pomidorowego i wlej około 500 ml mocnego bulionu wołowego (bulionu ma być tyle, aby przykrył mięso, ale nie może być go za dużo). Przykryj garnek pokrywką (pozostaw jednak małą szparkę pomiędzy garnkiem, a pokrywką…) i duś mięso na minimalnym ogniu 2 godziny.

 

8. W ciągu tych dwóch godzin duszenia uzupełniaj co pół godziny poziom sosu dolewając po szklance wrzącej wody.

 

9. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Wlej również pół szklanki mleka. Dzięki dodaniu mleka sos złagodnieje i nie będzie zbyt kwaśny od wina i koncentratu pomidorowego. Mleko dodatkowo uczyni sos „gładszym”.

 

10. W garnku ugotuj 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle, a następnie odcedź makaron i przełóż go z powrotem do garnka. Dodaj odpowiednią ilość sosu (tyle, ile lubisz) i wymieszaj wszystko.

 

11. Makaron z sosem bolońskim (tagliatelle al ragu alla bolognese) podawaj posypany startym parmezanem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *