Mój makaron z serem naprawdę nie ma nic wspólnego ze znienawidzonym przez sporą grupę osób makaronem z białym serem znanym z dzieciństwa z czasów PRL. Moje danie może wydawać się trywialne jednak każdy, kto go próbuje jest zaskoczony aksamitnością sosu, jaki powstaje w wyniku połączenia sera pecorino i najwyższej jakości oliwy extra vergin. Do tego sporo czarnego, świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu i mamy danie proste, ale zaskakujące w smaku. I zaufaj mi: makaron z serem i pieprzem nie musi kojarzyć się ze znienawidzonym daniem z naszego dzieciństwa.

 

MAKARON Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów spaghetti;
  • 1 płaska łyżka czarnego pieprzu w ziarnach;
  • 60 gramów sera pecorino;
  • oliwa extra vergin;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów spaghetti, 1 płaska łyżka czarnego pieprzu w ziarnach, 60 gramów sera pecorino, oliwa extra vergin.

 

2. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a pieprz zmiażdż w moździerzu tak, aby część ziarenek pozostała niemal w całości, a reszta była dość grubo zmiażdżona.

 

3. Makaron gotuj w mocno osolonej, wrzącej wodzie, aż będzie „al dente”.

 

4. Odcedź makaron i włóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlej 4-5 łyżek oliwy extra vergin.

 

5. Dodaj starty ser pecorino, wlej nieco wody z gotowania makaronu (koniecznie) oraz 1 łyżkę sera ricotta (opcja).

 

6. Całość posyp większością zmiażdżonego w moździerzu pieprzu i dobrze mieszaj przez kilkanaście sekund, aż wytworzy się wspaniały sos.

 

7. Makaron z serem i pieprzem podawaj natychmiast, polewając makaron powstałym sosem oraz posypują grubo zmiażdżonym czarnym pieprzem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *