MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

Makaron z pieczonymi warzywami może być posiłkiem pełnowartościowym. W tym względzie całkowicie zgadzam się z tymi, którzy uważają, że posiłek bezmięsny może być naprawdę smaczny. Solidna porcja makaronu rigatoni podkręcona wspaniałym smakiem pieczonych warzyw gwarantuje, że to danie wejdzie na stałe do Waszego menu. Oczywiście możesz użyć innego makaronu, jednak idea jest taka, aby zarówno makaron, jak i warzywa miały zbliżoną wielkość. Dzięki temu danie nie tylko dobrze smakuje, ale również dobrze wygląda, a je się je bardzo wygodnie.

 

MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu rigatoni;
  • garść parmezanu;
  • 1 kilogram dyni;
  • 1 duża cukinia;
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu;
  • 1 papryczka chili;
  • natka pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zalecam Was gorąco użycie właśnie takiego makaronu, jak w przepisie, ponieważ znakomicie komponuje się z pozostałymi warzywami.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

2. Dynię obierz ze skóry, wypestkuj. Paprykę umyj, osusz i pozbaw nasion. Cukinię dokładnie wyszoruj, osusz, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż pestki. Tak przygotowane warzywa pokrój w grubą kostkę o zbliżonej wielkości.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

3. Do warzyw dodaj: drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili, posiekane listki rozmarynu, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość posól i popieprz.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

4. Warzywa polej 2 łyżkami oliwy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

5. Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być „al dente”.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

6. W międzyczasie zetrzyj garść parmezanu lub innego, dobrego sera i posiekaj mały pęczek natki pietruszki.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

7. W osobnym garnku gotuj makaron we wrzącej, dobrze osolonej wodzie.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

8. Makaron odcedź, wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki i skrop wszystko odrobiną oliwy. Wymieszaj delikatnie.

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

 

9. Wyłóż danie na talerz i tuż przed podaniem posyp odpowiednią ilością startego sera. Makaron z pieczonymi warzywami cieszy i oczy, i podniebienie…

MAKARON z pieczonymi WARZYWAMI

Spróbuj również MAKARONU z mortadelą i warzywami przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *