makaron z ośmiornicą kuchnia Krety

Makaron z ośmiornicą to przepyszne danie, które powinno zasmakować nawet tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Smak ośmiornicy w tym daniu jest delikatny, subtelny wręcz, a sos wprost genialny. Przepis pochodzi z Krety, gdzie jedzenie jest proste, za to pełne smaków. Na Krecie nie wymyśla się dziwolągów kulinarnych, tylko w prosty sposób serwuje się najwyższej jakości jedzenie. Przyrządza się je łatwo i pysznie. Podobnie jest z tym daniem.

 

MAKARON Z OŚMIORNICĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów małych ośmiorniczek (tzw. baby);
  • 200 gramów krótkiego makaronu (rurki, kolanka);
  • szklaneczka czerwonego wina;
  • 1 cebula;
  • 1-2 duże pomidory lub przecier pomidorowy;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ośmiornice umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Ważne, by pozbawić je niepożądanych „dodatków”. Na początek odetnij głowę ośmiornicy.

 

3. Lekko natnij odciętą głowę i wywiń ją środkiem na zewnątrz. Usuń wszystkie nieczystości ze środka. Oczyszczoną głowę odłóż na bok.

 

4. Weź w dłoń drugą część ośmiornicy i ułóż ją otworem do góry. Przyciśnij ośmiornicę spod spodu tak, aby przez otwór wyszła cała „zawartość” ośmiornicy. Usuń te nieczystości.

 

5. Oczyść w ten sposób każdą ośmiorniczkę.

 

6. Pokrój owoce morza na dowolnej wielkości kawałki. Pamiętaj jednak, że w czasie obróbki termicznej ośmiornica i tak sporo się skurczy, więc lepiej żeby to były nieco większe kawałki.

 

7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Patelnię lekko rozgrzej, wlej na nią 3-4 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Smaż krótką chwilę, aż ta się zeszkli. Nie pozwól się jej jednak zrumienić. Następnie wrzuć na patelnię ośmiornicę.

 

8. Smaż ośmiornicę tak długo, aż odparują prawie wszystkie soki, które podczas obróbki wypuści z siebie ośmiornica.

 

9. Wlej na patelnię szklaneczkę czerwonego wina (około 100 ml). Pozwól winu odparować. Dodaj sól i pieprz.

 

10. Dodaj starte pomidory lub przecier pomidorowy (najlepszy oczywiście domowy). Pomidorów nie za dużo, aby nie zdominowały smaku sosu. Według uznania, do smaku. No i koniecznie trochę suszonego oregano.

 

11. Wlej szklankę gorącej wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.

 

12. Jak długo dusić ośmiornicę? Do miękkości – może to zająć nawet godzinę. Pamiętajcie jednak, że ośmiornica, aby zachowała swoje cenne wartości nie może być rozgotowana. Na Krecie jada się ją chętniej lekko twardą, zamiast rozciapanej. Podczas duszenia uzupełniaj odparowujący płyn odrobiną gorącej wody, ale tylko wtedy, gdy to konieczne. Sos na koniec ma wyjść tzw. krótki, za to będzie treściwy w smaku.

 

13. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, a następnie odcedź go. Włóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował i  wlej do niego pyszny sos z ośmiornicą.

 

14. Wymieszaj sos z makaronem. Sosu może wydawać się dość skromnie, ale uwierz, jest ma skoncentrowany smak i całe danie smakuje wybornie.

 

15. Makaron z ośmiornicą podawaj koniecznie ze szklaneczką wina. Tak, jak to się robi na Krecie.

A może wolisz ŚWINKĘ lub JAGNIĘ? Jeśli tak to mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.