Makaron z mortadelą, razowy, z dodatkiem warzyw to danie, którego składniki wymieniać możecie dowolnie, ale jednak przy dobrej, porządnej mortadeli zdecydowanie bym pozostał. Jej bym nie wymieniał. Powszechnie wiadomo, dlaczego z dawnych lat pozostaje w nas głęboko uraz do mortadeli – „kiełbasy” podłej, o składzie której krążyły legendy. Dzisiaj czasy na szczęście pod tym względem nieco się zmieniły. Gdy poszukać, dobrą mortadelę znaleźć można. A dobra mortadela to naprawdę świetna rzecz.

Mają takową Włosi (mortadela bolońska), i mają Węgrzy. I tę właśnie węgierską, wołową, użyłem w tym daniu. Mortadelę kupiłem na Węgrzech, ale i w Polsce w dobrych punktach można kupić coś całkiem sensownego. Byle nie przemysłowe, bo Ci dalej zdaje się produkują mortadelę według receptur rodem z PRL… A gdy znajdziecie dobrą mortadelę, to zróbcie to danie, by się przekonać, że makaron razowy z mortadelą i warzywami to danie nietuzinkowe, choć takim się z nazwy i na początku wydaje.

 

MAKARON Z MORTADELĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów razowego makaronu penne;
  • 150 gramów dobrej jakościowo mortadeli;
  • 150 gramów różnego koloru świeżych papryk;
  • dymka;
  • świeży szczaw;
  • mała puszka zielonego groszku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Jak pisałem wcześniej podstawą udanego dania w tym przypadku zdecydowanie jest mortadela. Kup tylko taką, której skład możesz poznać. Mortadelę pokrój w cienkie paseczki.

 

3. Papryki pozbaw nasion, umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Dymkę posiekaj: białe cebulki drobno, natomiast natkę w nieco większe paseczki. Odcedź groszek z zalewy.

 

4. Szczaw… piękne liście znakomicie dodają kolorytu daniu. Jakieś właściwości zdrowotne pewnie też mają, ale jeżeli chcecie, aby dodały choć trochę smaku temu daniu musicie dodać znacznie więcej liści, aniżeli ja to zrobiłem. U mnie liście szczawiu po prostu są ozdobą. Wybierz sporo listków, umyj je, osusz, posiekaj drobno łodyżki, a liście pozostaw w całości.

 

5. Makaron wrzuć do gotującej się, dobrze osolonej wody i gotuj według wskazań na opakowaniu.

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekane łodyżki szczawiu i białą dymkę. Smaż 2 minuty na średnim ogniu.

 

7. Wrzuć na patelnię paprykę i smaż wszystko kolejne 2 minuty.

 

8. Wrzuć pokrojoną w paski mortadelę.

 

9. Dodaj dymkę.

 

10. Wrzuć zielony groszek.

 

11. Na koniec wrzuć na patelnię liście szczawiu.

 

12. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem i zamieszaj.

 

13. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię. Jeżeli potrzeba wlej również kilka łyżek wody z gotowania makaronu, gdy danie jest „za suche”.

 

14. Makaron z mortadelą to proste i naprawdę pyszne danie. Dla każdego.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *