MAKARON Z MIĘSEM po chińsku zrobiony

Makaron z mięsem po chińsku, czyli w pięciu smakach to szybkie danie, a dzięki zastosowanym składnikom również bardzo zdrowe. Oczywiście możecie dowolnie zmienić a to rodzaj mięsa, a to warzywa, ale nie gwarantuję, że danie wyjdzie równie dobre, jak to, na które przepis w tym miejscu zamieszczam. Kapustę pak choy można już coraz częściej u nas kupić i bardzo Wam ją polecam, bo jest świetna w smaku, fajnie chrupie i można ją jeść nawet na surowo. W związku z tym w woku powinna „spędzić” jedynie krótką chwilę, w przeciwnym wypadku zrobi się z niej mamałyga.

Całe danie je się znakomicie – gdy opanujecie podstawy i kilka zasad gotowania przy użyciu woka już nigdy nie pójdziecie na „chińskie” do miasta. Zrobicie sobie lepsze we własnej kuchni…

 

MAKARON Z MIĘSEM

SKŁADNIKI (główne):

  • 250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
  • kapusta pak choy;
  • 200 gramów mięsa z indyka;
  • 1 jajko;
  • dymka;
  • 1-2 ząbki czosnku;

 

SKŁADNIKI (marynata na 200 gramów mięsa):

  • sos sojowy 3 łyżki;
  • sos rybny pół łyżki;
  • ocet ryżowy 1 łyżka;
  • miód 1 łyżka;
  • starty imbir pół kciuka;
  • przyprawa „chińskie 5 smaków” 1 łyżeczka;

 

SKŁADNIKI (sos):

  • sos sojowy 2 łyżki;
  • sos rybny 1 łyżka;
  • sos ostrygowy 2 łyżki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki marynaty oraz mięso. Wybrałem chude mięso z indyka, które daje gwarancję szybkiego usmażenia się.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

2. Do małej miski wlej sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, dodaj również miód.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

3. Imbir obierz i zetrzyj do marynaty – pamiętaj, że to Ty decydujesz o ostatecznym smaku marynaty i dania, zatem to od Ciebie zależy, ile dodasz palącego imbiru…

UWAGA: Zbyt duża ilość świeżego imbiru może spowodować nieprzyjemną kwaśność dania.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

4. Na koniec wsyp do marynaty przyprawę „chińskie 5 smaków”. Całość wymieszaj i dodaj ewentualnie tego składnika marynaty, który jest słabiej wyczuwalny.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

5. Mięso z indyka umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie paseczki. Następnie włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj, aby pokrył się nią każdy jego kawałek i odstaw miskę na 30 minut.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

6. Przygotuj pozostałe składniki dania – makaron po chińsku z mięsem wymaga ich ledwie kilka.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

7. Kapustę pak choy pokrój – łodygi w nieduże kawałki, liście przesiekaj grubo. Jest to konieczne. bo łodygi wrzucisz nieco wcześniej na patelnię, liście na sam koniec. Powody chyba oczywiste 😉

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

8. Mięso osusz delikatnie z nadmiaru marynaty, posiekaj dymkę w 2 centymetrowe kawałki. Jajko roztrzep w szklance, czosnek obierz i zmiażdż w moździerzu z odrobiną soli.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

9. Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, a następnie odłóż go na bok (zwykle zalewa się go wrzątkiem na 5 minut, a następnie przelewa zimną wodą).

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

10. Na patelnię wlej olej i wrzuć czosnek. Smaż ledwie kilkanaście sekund na niezbyt gorącej patelni, by czosnek się nie przypalił. Dodaj mięso – podkręć gaz pod wokiem (lub inną patelnią) do maksimum i smaż mięso 2-3 minuty mieszając co jakiś czas. Następnie wlej jajko.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

11. Wrzuć na patelnię łodygi pak choy i smaż 1-2 minuty. Potem dodaj liście pak choy.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku zrobiony

 

12. Wrzuć makaron oraz posiekaną dymkę, zachowując odrobinę do dekoracji. Dodaj pieprz według uznania. Zmniejsz gaz pod wokiem i wlej sos przygotowany z sosu sojowego, sosu rybnego i sosu ostrygowego. Wymieszaj całość.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku

 

13. Makaron z mięsem po chińsku podawaj od razu dekorując go świeżą dymką.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku zrobiony

A może wolisz RYBĘ po CHIŃSKU? Spróbuj <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *