Makaron z łososiem wędzonym to dowód na to, że Włosi dobrze wiedzą, że o powodzeniu dania decyduje jego prostota i mała ilość składników, za to o najwyższej jakości. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Jest pyszny makaron pappardelle (makaron musi być szeroki, aby sos oblepił go dokładnie, a nie pozostał na talerzu), jest znakomity, świeży łosoś wędzony na zimno od zaprzyjaźnionego sprzedawcy ryb oraz szalotka i słodka śmietanka. Tyle potrzeba, aby makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym wzbudził zachwyt. Zachwyt kucharza – danie jest szybkie i bajecznie proste do przygotowania. Zachwyt konsumentów – danie jest znakomite i zrównoważone w smaku. Zdecydowanie polecam.

 

MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu pappardelle;
  • 150 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • 200 gramów 30 % słodkiej śmietanki;
  • 1 szalotka;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • garść liści szpinaku albo rukoli (opcja);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Łososia pokrój w cienkie plasterki, a najlepiej drobno posiekaj. Wybór zależy od Twoich upodobań kulnarnych.

 

3. Obierz i posiekaj drobniutko w kostkę szalotkę.

 

4. Makaron gotuj w dobrze osolonej wodzie. Mój makaron potrzebował 7 minut, aby stać się „al dente” – dokładnie tyle potrzeba, aby przygotować sos.

 

5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć szalotkę. Zeszklij ją, ale nie rumień.

 

6. Wrzuć na patelnię ¾ posiekanego łososia i wlej śmietankę. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu.

 

7. Wymieszaj zawartość patelni, podkręć gaz i co jakiś czas mieszając poczekaj, aż sos nieco zgęstnieje.

 

8. Gdy sos zgęstnieje, ale nadal będzie płynny zmniejsz ogień do minimum pod patelnią; odcedź makaron (zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu) i wrzuć go na patelnię.

 

9. Na patelnię wrzuć pozostałego łososia i wyłącz gaz pod patelnią. Jeżeli chcesz to właśnie teraz dorzuć również szpinak lub rukolę. Wymieszaj makaron z sosem, aby sos dokładnie oblepił go.

 

10. Jeżeli sos będzie za gęsty dolej do niego odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu. Następnie dokładnie, ale szybko (by sos znowu nie zgęstniał za bardzo) wymieszaj zawartość patelni. Makaron z łososiem wędzonym jest gotowy do podania – nie ma co zwlekać, pora do stołu 😉

 

11. Makaron z łososiem wędzonym najlepiej smakuje w takiej właśnie prostej wersji – słoność łososia zostaje złagodzona słodką śmietanką, z kolei słodka śmietanka przejmuje część słonego smaku z łososia i traci część swej słodyczy – mariaż idealny. Rewelacyjne danie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *