Makaron z kurkami polędwiczką i warzywami

Makaron przygotowany z pachnącymi lasem kurkami z dodatkiem smażonej polędwiczki wieprzowej, startej cukinii, papryki i dymki.

Makaron z kurkami to fajne danie sezonowe. Latem, gdy wspaniale pachnących lasem grzybów leśnych kurek zwykle nie brakuje kombinujemy, jakie nowe danie z nimi można przygotować. Ten przepis to moja propozycja. Może nie jakaś specjalnie odkrywcza, ale zapewniam, że smakuje świetnie. Daniem kieruje prosta zasada, by polędwiczkę wieprzową i kurki smażyć ledwie kilka minut, gdyż potem twardnieją. Grzybów też nigdy specjalnie nie czyszczę. Wolę, gdy coś mi chrzęści pod zębem, aniżeli wypłukać smak grzyba obfitym strumieniem wody. Na żmudne czyszczenie grzybów pędzelkiem nie mam ochoty. Kuchnia to nie laboratorium. Kuchnia to smak. Tu jest go mnóstwo. Makaron z pachnącymi lasem grzybami rządzi.

Składniki

250 gramów makaronu penne;
250 gramów polędwiczki wieprzowej;
200 gramów świeżych kurek;
1 cukinia;
połowa czerwonej papryki;
dymka;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z kurkami

Przygotowanie potrawy zacznij od oczyszczenia grzybów, oczyść je w dowolny sposób z większych nieczystości i odłóż na bok. Paprykę pokrój w bardzo cienkie paski. Cukinię umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie zetrzyj ją na grubych oczkach tarki, włóż do miski, zasyp niedużą ilością soli i pozostaw na 15 minut. Dymkę w ilości dowolnej posiekaj drobno. Pamiętaj jednak, że zbyt duża ilość dymki może zdominować smak całego dania.

Mięso umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, następnie pokrój je w cienkie paski. Odłóż na bok.

Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

Przesmaż mięso

Podczas gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć mięso. Smaż na dużym ogniu mieszając dość często. Uwaga: będzie pryskać. Gdy po kilku minutach mięso zacznie się lekko rumienić zdejmij je z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Makaron z kurkami i polędwiczką przygotowanie

Przeczyść patelnię, wlej odrobinę oliwy i wrzuć paprykę. Smaż 2 minuty, aby nieco zmiękła. Następnie wrzuć kurki. Całość lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż wszystko 3 do 4 minut. Na patelnię z grzybami wrzuć wcześniej przesmażone mięso. Smaż wszystko 2 minuty. Gdy danie jest gotowe bardzo dobrze odciśnij wodę z wcześniej startej i osolonej cukinii i wrzuć ja na patelnię. Szybko zamieszaj całość. Odcedź makaron i wrzuć do niego zawartość patelni. Wymieszaj szybko.

Sposób podania

Makaron z kurkami i polędwiczką podawaj najlepiej posypany świeżo startym oscypkiem. Znakomite, łatwe, szybkie, świetne, sycące, delikatne, niebiańskie. Po prostu extra danie.


Gdy lubisz grzyby wypróbuj również pyszny makaron z grzybami leśnymi. Naprawdę wyśmienite danie. Podobnie jak polędwiczka faszerowana grzybami danie z kuchni bułgarskiej. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *