Makaron z kiełbasą w pysznym sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie. Danie idealne na każdą porę roku, ale szczególnie na chłodniejsze dni. Do przygotowania tego dania użyłem przywiezionej niedawno z zagranicznych wojaży włoskiej, surowej kiełbasy z Trentino. Jeżeli jej nie dostaniesz (łatwo nie będzie…) użyj naszej białej, surowej kiełbasy. Zamiast rigatoni możesz użyć makaronu penne – też będzie pasował. Bez względu na to, jakiego makaronu użyjesz to wiedz, że makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym Cię po prostu zachwyci…

 

MAKARON Z KIEŁBASĄ W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów makaronu rigatoni;
  • 300 gramów dobrej, surowej kiełbasy włoskiej lub naszej białej (SUROWEJ);
  • 1 cebula;
  • 200 ml przecieru pomidorowego;
  • szklanka bulionu wołowego;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • trochę suszonego chili;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • trochę natki pietruszki;
  • świeży parmezan lub ser podobnego typu;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i zmiażdż, listki rozmarynu oderwij z gałązki i posiekaj, drobno pokrój płatki chili z pestkami, przygotuj natkę.

 

3. Rozgrzej na patelni nieco oliwy, po czym wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj pozbawioną skórki kiełbasę (najlepiej już wcześniej wyjąć kiełbasę z jelita).

 

4. Rozdrobnij kiełbasę i smaż ją na średnim ogniu kilka minut, aż mięso zbrązowieje.

 

5. Wlej szklankę bulionu wołowego, dodaj 200 ml przecieru pomidorowego oraz rozmaryn i chili. Duś wszystko 15 minut na wolnym ogniu.

 

6. Zetrzyj trochę świeżego sera, posiekaj natkę pietruszki.

 

7. We wrzącej, dobrze osolonej wodzie gotuj 300 gramów makaronu rigatoni według wskazań na opakowaniu.

 

8. Gdy sos nieco odparuje i nabierze wspaniałego smaku dodaj natkę pietruszki oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Dodaj pieprz i sól (ostrożnie – kiełbasa zapewne jest słonawa, a wcześniej dodaliście chili, więc ostre też już będzie…). Wymieszaj sos i wyłącz gaz pod patelnią.

 

9. Makaron odcedź i dodaj do sosu (jeżeli trzeba wlej nieco wody z gotowania makaronu, aby rozrzedzić sos). Zamieszaj delikatnie.

 

10. Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym podawaj ze świeżo startym parmezanem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *