makaron z karczochami z pomidorami

Makaron z karczochami z pomidorami to danie nietuzinkowe. Uwielbiam karczochy pod każdą postacią – wiosną i latem można je kupić świeże w dość przyzwoitej cenie. Fakt, ich obieranie jest kłopotliwe, ale czego nie robi się dla ich smaku i zdrowotnych właściwości. Oczywiście możesz użyć karczochów ze słoika, jeżeli nie chcesz trudzić się ich obieraniem. Makaron również wybierz, jaki lubisz. Tuż przed podaniem makaron posyp dość obficie parmezanem lub innym ulubionym serem. Do przygotowania tego dania zamiast części zwykłej oliwy możesz dodać tej z suszonych pomidorów i karczochów, jeżeli akurat używasz gotowych karczochów ze słoika.

 

MAKARON Z KARCZOCHAMI Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu penne lub innego;
  • 4 duże karczochy;
  • 2 cytryny;
  • szklanka białego, wytrawnego wina;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 mała cebula;
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 4 duże karczochy (winny być ciężkie, co oznacza, że mają dość wody, czyli są świeże, a ich łodygi winny być sprężyste), 2 cytryny, szklanka białego, wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 250 gramów makaronu penne lub innego.

 

2. Do miski wlej zimną wodę i wyciśnij do niej sok z dwóch cytryn. To konieczne, bo karczochy bardzo szybko ciemnieją.

 

3. Karczocha obierz z wierzchnich liści tak, aby pozostała część w większości z jasnymi liśćmi.

 

4. Złap karczocha w dłoń, jak na zdjęciu i małym nożykiem zetnij pozostałe u nasady liście oraz wierzchnią warstwę łodygi karczocha (ruchem od góry w dół).

 

5. Tak powinien wyglądać obrany karczoch (może nie jest idealny, ale co tam…).

 

6. Karczocha przetnij wzdłuż na pół i koniecznie końcem noża wydłub ze środka ostre igiełki oraz wewnętrzne, różowe listki.

 

7. Tak przygotowanego karczocha wrzuć od razu do miski z wodą i sokiem z cytryn. Podobnie obierz pozostałe karczochy.

UWAGA: Karczochy natychmiast po ich obraniu umieść w misce z zimną woda i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

 

8. Obierz i pokrój w drobną kostkę 1 małą cebulę oraz 4-6 sztuk suszonych pomidorów.

 

9. W małym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Zeszklij ją.

 

10. Dorzuć obrany i grubo posiekany czosnek. Smaż 1 minutę.

 

11. Wrzuć posiekane karczochy, wlej pół szklanki białego wina, dodaj sól i pieprz. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś około 15 minut, aż karczochy zmiękną.

 

12. W międzyczasie gotuj makaron w mocno gotującej się, dobrze osolonej wodzie.

 

13. Karczochy winny być już „al dente”, wino odparowane, zatem dodaj do nich pokrojone suszone pomidory. Duś 3 minuty.

 

14. Gdy karczochy są już gotowe dolej do nich odrobinę wody z gotowania makaronu i wymieszaj, aby powstał pyszny sos.

 

15. Makaron odcedź i dodaj do karczochów. Wymieszaj.

 

16. Makaron z karczochami z pomidorami podawaj posypany parmezanem lub innym ulubionym serem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *