Makaron z indykiem z cukinią to błyskawiczne danie, które każdy może przygotować zaraz po powrocie z pracy. W drodze do domu wystarczy wstąpić do sklepu i kupić kawałek piersi z indyka, cukinię i natkę pietruszki. Bo parmezan (lub grana padano) i papryczkę chilli każdy ma przecież w swojej kuchni… I nawet naczyń, które będą potrzebne do przygotowania tego dania nie ma wiele, więc tak nielubiane mycie garów po obiedzie również w zasadzie odpada. W zamian otrzymacie naprawdę super danie; sycące i smaczne. Nieporównywalnie lepsze od jakiegokolwiek „gotowca”ze sklepu.

 

MAKARON Z INDYKIEM Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów pełnoziarnistego makaronu penne;
  • 300 gramów fileta z indyka;
  • 1 cukinia;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • natka pietruszki;
  • parmezan lub grana padano;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w mała kostkę i posyp Twoją ulubioną przyprawą. Jeżeli nie chcesz używać mieszanek użyj po prostu soli i pieprzu. Doprawione mięso odstaw na bok.

 

3. Cukinię umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój ją w słupki, najlepiej o kształcie i wielkości makaronu penne. Posiekaj drobno papryczkę chilli.

 

4. Makaron wrzuć na dobrze soloną, wrzącą wodę. Gotuj według wskazań na opakowaniu (do stanu „al dente”). W tym czasie przygotuj resztę.

 

5. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć mięso. Smaż indyka około 3 minut często mieszając.

 

6. Mięso zdejmij z patelni i odłóż na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzuć cukinię i papryczkę chilli.

 

7. Smaż warzywa chwilkę na dość mocnym ogniu, aż ładnie się zrumienią.

 

8. Gdy tak się stanie wrzuć przesmażone chwilę wcześniej mięso. Zmniejsz gaz pod patelnią.

 

9. Odcedź makaron zachowując szklankę wody z jego gotowania. Odcedzony makaron od razu wrzuć na patelnię z mięsem i warzywami.

 

10. Wlej na patelnię nieco wody z gotowania makaronu.

 

11. Gotuj całość około 1 minuty, aż danie będzie gotowe i uzyskasz właściwą dla Ciebie ilości sosu (byle nie za dużo).

 

12. Na koniec wyłącz gaz pod patelnią, wrzuć garść startego parmezanu i wymieszaj wszystko. Po krótkiej chwili ser się roztopi i połączy z resztą składników. Powinien powstać pyszny sos.

 

13. Makaron z indykiem z cukinią podawaj od razu. Na stole obok talerza powinien się znaleźć kieliszek dobrego wina oraz miska ze startym serem do posypania.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *