Makaron z indykiem w wersji dosyć pikantnej najlepiej jest przygotować w woku, dzięki czemu to danie zrobisz błyskawicznie. NIe martw się jednak, jeżeli nie masz woka. Zwykła, porządna patelnia również da radę, ale pamiętaj, że smażenie musi się odbywać w wysokiej temperaturze. I jak to w kuchniach azjatyckich bywa najwięcej czasu poświęcić musisz na przygotowanie składników, a potem to już pestka… Mój makaron z indykiem to danie pyszne z soczystym indykiem i chrupiącymi warzywami. Takie dania mógłbym jadać niemal codziennie. Jeżeli przygotujesz to danie według mojego przepisu zrozumiesz, dlaczego tak je lubię.

 

MAKARON Z INDYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu pszennego mie lub chow mein;
  • 250 gramów fileta z indyka;
  • 125 gramów groszku cukrowego;
  • 125 gramów brązowych pieczarek;
  • 150 gramów kiełków fasoli mung;
  • 75 gramów niesolonych orzeszków ziemnych;
  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru;
  • 1-2 ostre czerwone papryczki chilli;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 1 limonka;
  • sos sojowy;
  • prażony olej sezamowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Groszek cukrowy przekrój po skosie na połowę, wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj od zawrzenia wody 1 minutę, a następnie przelej zimną wodą i odstaw na bok na ręcznik papierowy do odcieknięcia.

 

3.  W międzyczasie pokrój mięso w cienkie paski, pieczarki pokrój w kawałki jakie lubisz, obierz i zetrzyj imbir, posiekaj drobno papryczkę chilli, zmiażdż z moździerzu „na grubo” orzeszki ziemne,  dymkę posiekaj: białą część drobno, zieloną na 1 centymetrowe kawałki „pod skosem”. Posiekaj świeżą kolendrę. Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki i 1 łyżkę oleju sezamowego prażonego. Odstaw sos na bok.

 

4. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju arachidowego i wrzuć mięso.

 

5. Mięso smaż mieszając co jakiś czas (podrzucając patelnią) 1-2 minuty w zależności od wielkości kawałków. Przesmażone wstępnie mięso zdejmij z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym.

 

6. Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć pieczarki; smaż je 1 minutę, aż lekko się zrumienią.

 

7. Do pieczarek wrzuć blanszowany groszek cukrowy. Smaż wszystko 2 minuty, po czym zdejmij warzywa z patelni i odłóż na ręcznik papierowy.

 

8. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju arachidowego (patelnia musi być teraz nieco mniej nagrzana, w przeciwnym wypadku składniki, które zaraz na nią wrzucisz spalą się błyskawicznie). Wrzuć orzeszki ziemne, imbir, białą część dymki, chilli, świeżą kolendrę – mieszaj i smaż wszystko około 30 sekund, aż poczujesz wspaniały aromat smażonych składników 😉

 

9. Na patelnię wrzuć przesmażone wcześniej mięso oraz pieczarki i groszek cukrowy – smaż wszystko 1 minutę utrzymując średnią temperaturę patelni.

 

10. Na patelnię wrzuć przygotowany według opisu na opakowaniu makaron. Wymieszaj wszystko delikatnie.

 

11. Włóż na patelnię pozostałe składniki, czyli zieloną dymkę i kiełki.

 

12. Do dania wlej wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj i smaż 1 minutę.

 

13. Makaron z indykiem pikantny, jak trzeba podawaj natychmiast po jego przyrządzeniu ozdobiony listkami świeżej kolendry.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *