Makaron z grzybami leśnymi i pomidorkami

Makaron z różnorakimi świeżymi grzybami leśnymi podsmażanymi z chilli, cebulą i czosnkiem wzbogacony o pomidorki koktajlowe.

Makaron z różnorakimi świeżymi grzybami leśnymi podsmażanymi z chilli, cebulą i czosnkiem wzbogacony o pomidorki koktajlowe. Mój makaron z aromatycznymi grzybami leśnymi świeżymi takimi prosto z lasu to danie królewskie, przynajmniej jak dla mnie. To danie proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak jednak z pewnością zachwyci również Twoje podniebienie. Do przyrządzenia tego znakomitego dania proponuję użyć makaronu tagliatelle (wstążki), albo pappardelle (grubsze wstążki). Są na tyle szerokie, że wspaniale oblepią się aksamitnym sosem grzybowym. Ponadto kilka użytych pomidorków koktajlowych, z pozoru zbędnych, dodaje nie tylko kolorytu daniu, ale i przełamuje smak.

Składniki

500 gramów świeżych, leśnych grzybów, najlepiej różnych rodzajów;
300 gramów makaronu tagliatelle;
3 ząbki czosnku;
1 papryczka chilli;
szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego;
sporą garść sera typu parmezan;
natka pietruszki;
kilka pomidorków koktajlowych;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na makaron grzybami leśnymi

Głównym składnikiem tego dania są oczywiście leśne grzyby, najlepiej różnych rodzajów. Ja dałem po sporej garści kozaków, prawdziwków i kurek. Myślę, że grzybów było około 500 gramów. Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, następnie pokrój w grube kawałki i włóż do durszlaka. Przelej bieżącą wodą przez 3 sekundy i pozostaw do odcieknięcia.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), a także pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Smaż około 1 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Makaron z grzybami będzie lekko pikantny o delikatnym aromacie czosnku. Następnie wrzuć na patelnię grzyby, posól je, dość sporo popieprz i wlej szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego. Duś wszystko na średnim ogniu,  z grzybów dodatkowo wytrąci się sporo wody, zatem w pewnym momencie na patelni będzie zbyt dużo płynu, należy go odparować. Po około 8 minutach grzyby winny zmięknąć, a sos lekko się zredukować. Wyłącz gaz pod patelnią.

Podczas gdy grzyby się duszą do wrzącej, mocno osolonej wody wrzuć 300 gramów makaronu tagliatelle i gotuj według wskazań na opakowaniu. Zetrzyj sporą garść sera typu parmezan, posiekaj drobno natkę pietruszki.

Makaron z grzybami leśnymi sposób podania

Odcedź makaron (jeżeli trzeba wlej nieco wody z gotowania makaronu na patelnię) i wrzuć na patelnię, wciśnij również kilka pomidorków koktajlowych. Na koniec wlej łyżkę jak najlepszej oliwy. Całość dodatkowo popieprz, dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj. Podawaj posypany świeżo startym parmezanem lub innym serem o podobnym, wyraźnym smaku.


Wypróbuj sprawdzony i uwielbiany przepis na zupa grzybowa ze świeżych grzybów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *