makaron z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi, świeżymi takimi prosto z lasu to danie królewskie, przynajmniej jak dla mnie. To danie proste i szybkie, jego smak jednak z pewnością podbije również Wasze podniebienia. Do tego znakomitego dania proponuję użyć makaronu tagliatelle (wstążki), albo pappardelle (grubsze wstążki) – są na tyle szerokie, że wspaniale oblepią się sosem grzybowym. Ponadto kilka użytych pomidorków koktajlowych, z pozoru zbędnych, dodają nie tylko kolorytu daniu, ale i przełamują smak.

 

MAKARON Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżych, leśnych grzybów, najlepiej różnych rodzajów;
  • 300 gramów makaronu tagliatelle;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka chilli;
  • szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego;
  • sporą garść sera typu parmezan;
  • natka pietruszki;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście leśne grzyby, najlepiej różnych rodzajów. Ja dałem po sporej garści kozaków, prawdziwków i kurek. Myślę, że grzybów było około 500 gramów.

Makaron z grzybami

 

2. Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, pokrój w grube kawałki i włóż do durszlaka. Przelej bieżącą wodą przez 2-3 sekundy i pozostaw do odcieknięcia.

Makaron z grzybami

 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Smaż około 1 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Makaron z grzybami będzie lekko pikantny o delikatnym aromacie czosnku.

Makaron z grzybami

 

4. Wrzuć na patelnię grzyby, posól je, dość sporo popieprz i wlej szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego. Duś wszystko na średnim ogniu – z grzybów dodatkowo wytrąci się sporo wody, zatem w pewnym momencie na patelni będzie zbyt dużo płynu – należy go odparować.

Makaron z grzybami

 

5. Do wrzącej, mocno osolonej wody wrzuć 300 gramów makaronu tagliatelle i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Makaron z grzybami

 

6. Zetrzyj sporą garść sera typu parmezan, posiekaj drobno natkę pietruszki.

Makaron z grzybami

 

7. Po około 8 minutach grzyby winny zmięknąć, a sos lekko się zredukować. Wyłącz gaz pod patelnią.

Makaron z grzybami

 

8. Odcedź makaron (jeżeli trzeba wlej nieco wody z gotowania makaronu na patelnię) i wrzuć na patelnię, wciśnij również kilka pomidorków koktajlowych i wlej łyżkę jak najlepszej oliwy.

Makaron z grzybami

 

9. Całość dodatkowo popieprz i wrzuć natkę pietruszki. Zamieszaj.

Makaron z grzybami

 

10. Makaron z grzybami leśnymi podawaj posypany świeżo startym parmezanem lub innym serem o podobnym, wyraźnym smaku.

Makaron z grzybami

Wolisz ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *