Makaron z groszkiem i puszystym serkiem kozim to danie nieco eksperymentalne. Przepis na podobne danie dostałem od kolegi, który mieszka w Australii. Tam połączenie oliwy czosnkowej z sokiem z cytryny oraz makaronu i grzanek nie jest niczym nadzwyczajnym. Kolega zainspirował mnie i oto przedstawiam Wam moją wersję „pasty po australijsku” – jest naprawdę ciekawie. Ważna uwaga: czosnek należy smażyć krótko, w przeciwnym razie stanie się gorzki. Jeżeli Twój taki będzie po prostu go wyrzuć, bo inaczej zepsuje danie. Jeżeli zaś jest smaczny dodaj go do potrawy. Zapraszam.

 

MAKARON Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu (tutaj sycylijskie casarecce);
  • 250 gramów groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 cytryna najlepiej BIO (niepryskana);
  • kilka ząbków czosnku;
  • 1 bułka typu ciabatta;
  • serek kozi do smarowania;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ciabattę pokrój w drobną kostkę, a groszek cukrowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie podziel na ósemki, a te pokrój w poprzek na połowę.

 

3. Obierz 4-5 ząbków czosnku i pokrój je w plasterki.

 

4. Groszek cukrowy wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Odcedź groszek, przelej zimną wodą i odstaw na bok.

 

5. Do garnka wlej wrząca wodę, posól ją dość obficie i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazań na opakowaniu, aż stanie się „al dente”.

 

6. Groszek cukrowy pokrój wzdłuż na połowę (to opcja). Ja zrobiłem to tylko dlatego, aby groszek kształtem przypominał mój makaron.

 

7. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć czosnek. Smaż, aż lekko zbrązowieje. Wyłóż go na ręcznik papierowy.

 

8. Na pozostałą na patelni oliwę wrzuć chleb i smaż krótko, aż uzyskasz chrupiące grzanki. Również wyłóż je na ręcznik papierowy.

 

9. Dolej nieco oliwy na patelnię i wrzuć cytrynę. Smaż ją około 4 minut na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć i puści sok.

 

10. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem cytrynowo – czosnkowym. Dolej trochę wody z gotowania makaronu. Dodaj groszek cukrowy, posól, popieprz. Zamieszaj.

 

11. Potrawę wyłóż na talerze – dodaj zrumieniony czosnek, ale tylko wtedy, gdy nie jest gorzki.

 

12. Całość posyp grzankami i miękkim, kozim serkiem. Makaron z groszkiem z pysznym kozim serkiem to znakomita pozycja na lato.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.