Makaron z groszkiem cukrowym i kozim serem

Makaron zmieszany z groszkiem cukrowym w oliwie czosnkowej z cytryną, a następnie uzupełniony grzankami i kozim serem.

Makaron z groszkiem to danie nieco eksperymentalne. Przepis na podobne danie dostałem od kolegi, który mieszka w Australii. Tam połączenie oliwy czosnkowej z sokiem z cytryny oraz makaronu i grzanek nie jest niczym nadzwyczajnym. Kolega zainspirował mnie i oto przedstawiam moją wersję „pasty po australijsku”, jest naprawdę ciekawie. Ważna uwaga: czosnek należy smażyć krótko, w przeciwnym razie stanie się gorzki. Jeśli Twój taki będzie po prostu go wyrzuć, bo inaczej zepsuje danie. Jeżeli zaś jest smaczny dodaj go do potrawy. Zapraszam.

Składniki

250 gramów makaronu (tutaj sycylijskie casarecce);
250 gramów groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej;
1 cytryna najlepiej BIO (niepryskana);
kilka ząbków czosnku;
1 bułka typu ciabatta;
serek kozi do smarowania;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z groszkiem

Ciabattę pokrój w drobną kostkę, a groszek cukrowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie podziel na ósemki, a te pokrój w poprzek na połowę. Obierz 4-5 ząbków czosnku i pokrój je w plasterki. Groszek cukrowy wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 2 minuty.

Odcedź groszek, przelej zimną wodą, a gdy nieco ostygnie przekrój do wzdłuż na połowę (to opcja). Ja zrobiłem to tylko dlatego, aby groszek kształtem przypominał mój makaron.

Do garnka wlej wrząca wodę, posól ją dość obficie i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazań na opakowaniu, aż stanie się „al dente”.

Podczas gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć czosnek. Smaż, aby lekko zbrązowiał. Wyłóż go na ręcznik papierowy. Na pozostałą na patelni oliwę wrzuć chleb i smaż krótko, aż uzyskasz chrupiące grzanki. Również wyłóż je na ręcznik papierowy. Dolej nieco oliwy na patelnię i wrzuć cytrynę. Smaż ją około 4 minut na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć i puści sok.

Makaron z groszkiem sposób podania

Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem cytrynowo czosnkowym. Dolej trochę wody z gotowania makaronu. Dodaj groszek cukrowy, posól, popieprz. Zamieszaj. Potrawę wyłóż na talerze, na koniec dodaj zrumieniony czosnek, ale tylko wtedy, gdy nie jest gorzki. Całość posyp grzankami, a na wierzchu rozłóż kilka kawałków miękkiego, koziego serka.


Wypróbuj super smaczny przepis na tajskie curry warzywne.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *