MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

Makaron z groszkiem i puszystym serkiem kozim to danie nieco eksperymentalne. Przepis na podobne danie dostałem od kolegi, który mieszka w Australii. Tam połączenie oliwy czosnkowej z sokiem z cytryny oraz makaronu i grzanek nie jest niczym nadzwyczajnym. Kolega zainspirował mnie i oto przedstawiam Wam moją wersję „pasty po australijsku” – jest naprawdę ciekawie. Ważna uwaga: czosnek należy smażyć krótko, w przeciwnym razie stanie się gorzki. Jeżeli Twój taki będzie po prostu go wyrzuć, bo inaczej zepsuje danie. Jeżeli zaś jest smaczny dodaj go do potrawy. Zapraszam.

 

MAKARON Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu (tutaj sycylijskie casarecce);
  • 250 gramów groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 cytryna najlepiej BIO (niepryskana);
  • kilka ząbków czosnku;
  • 1 bułka typu ciabatta;
  • serek kozi do smarowania;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

2. Ciabattę pokrój w drobną kostkę, a groszek cukrowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie podziel na ósemki, a te pokrój w poprzek na połowę.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

3. Obierz 4-5 ząbków czosnku i pokrój je w plasterki.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

4. Groszek cukrowy wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Odcedź groszek, przelej zimną wodą i odstaw na bok.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

5. Do garnka wlej wrząca wodę, posól ją dość obficie i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazań na opakowaniu, aż stanie się „al dente”.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

6. Groszek cukrowy pokrój wzdłuż na połowę (to opcja). Ja zrobiłem to tylko dlatego, aby groszek kształtem przypominał mój makaron.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

7. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć czosnek. Smaż, aż lekko zbrązowieje. Wyłóż go na ręcznik papierowy.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

8. Na pozostałą na patelni oliwę wrzuć chleb i smaż krótko, aż uzyskasz chrupiące grzanki. Również wyłóż je na ręcznik papierowy.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

9. Dolej nieco oliwy na patelnię i wrzuć cytrynę. Smaż ją około 4 minut na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć i puści sok.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

10. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem cytrynowo – czosnkowym. Dolej trochę wody z gotowania makaronu. Dodaj groszek cukrowy, posól, popieprz. Zamieszaj.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

11. Potrawę wyłóż na talerze – dodaj zrumieniony czosnek, ale tylko wtedy, gdy nie jest gorzki.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

 

12. Całość posyp grzankami i miękkim, kozim serkiem. Makaron z groszkiem z pysznym kozim serkiem to znakomita pozycja na lato.

MAKARON Z GROSZKIEM i kozim serem

Spróbuj również CURRY WARZYWNE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *