Makaron z dorszem w lekko śmietanowym sosie szpinakowym to danie proste i szybkie, o ile nieco wcześniej przygotujecie sobie rybę. Ale tak po prawdzie to danie najlepiej jest przyrządzić, gdy trochę ryby pozostanie Wam po jakiejś wcześniejszej degustacji. W takim przypadku makaron z dorszem w sosie szpinakowym będzie doskonałym wykorzystaniem nadmiaru ryby. Mój sos szpinakowy jest niezwykle smaczny dzięki użyciu sporej ilości czosnku, masła i odrobiny tylko śmietany. Mówię Wam, Wasze dzieciaki też go pokochają.

 

MAKARON Z DORSZEM

SKŁADNIKI:

  1. 300 gramów makaronu penne;
  2. surowy dorsz o wadze 500 gramów;
  3. 350 gramów mrożonego szpinaku;
  4. 4 ząbki czosnku;
  5. 1 łyżka gęstej, kwaśnej, 18% śmietany;
  6. 1-2 łyżki masła;
  7. 50 gramów sera dojrzewającego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rybę dobrze oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie dobrze ja posól i umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczoną rybę wyjmij i pozostaw do przestygnięcia.

 

2. W międzyczasie zrób sos szpinakowy – na początek przygotuj wszystkie składniki sosu.

 

3. W niedużym rondelku umieść masło i rozpuść je uważając, by się nie przypaliło.

 

4. Na rozpuszczone masło wrzuć mrożony szpinak i wlej pół szklanki gorącej wody.

 

5. Duś szpinak na średnim ogniu, aż cały się rozmrozi i połączy z masłem (około 10 minut).

 

6. Podczas duszenia szpinaku obierz mięso z ryby usuwając dokładnie wszystkie ości i skórę. Obierz czosnek.

 

7. Do szpinaku wyciśnij przez praskę czosnek; dodaj sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Zamieszaj i duś szpinak około 5 minut.

 

8. Gdy szpinak jest gotowy dopraw go ostatecznie do smaku (jeżeli potrzeba) i dodaj 1 łyżkę śmietany. Dokładnie zamieszaj, zagotuj i odstaw sos szpinakowy na bok.

 

9. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Pamiętaj, że aby makaron dobrze się ugotował użyj około 1 litra wody na 100 gramów makaronu; wodę dobrze posól, a makaron gotuj, by był „al dente”, czyli na ząb.

 

10. Ugotowany makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Podczas odcedzania makaronu koniecznie zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania. Do makaronu wrzuć dorsza i wlej sos szpinakowy – jeżeli jest za gęsty dodaj nieco zachowanej z gotowania makaronu wody.

 

11. Do dania zetrzyj ser dojrzewający – tyle, ile lubisz i taki, jaki lubisz. U mnie pozostało jeszcze trochę przywiezionej z Krety grawiery z suszonym tymiankiem.

 

12. Makaron z dorszem z duszonym szpinakiem podawaj od razu – na talerzu dopraw jeszcze trochę serem dojrzewającym.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *