Makaron z czosnkiem oliwą i chilli to klasyczne włoskie danie w oryginale znane jako „spaghetti aglio, olio e peperoncino”. Przygotowuje się je błyskawicznie, a jeśli uwielbiasz czosnek i ostrą papryczkę to jest wręcz stworzone dla Ciebie. Użyłem klasycznego w tym daniu makaronu spaghetti, ale możesz użyć np. linguine, a nawet bucatini. Makaron w tym daniu powinien być idealnie oblepiony oliwą, ale nie może w niej pływać.

Zarówno czosnek, jak i ostra papryczka powinny być dość intensywnie wyczuwalne. Nadmiar ich aromatów z pewnością zmniejszy dodana na koniec natka pietruszki. Ta ostra papryczka według oryginalnego przepisu to peperoncino, które w Polsce nie jest łatwo kupić. W takim przypadku użyj w zamian np. czerwonej chilli.

 

MAKARON Z CZOSNKIEM OLIWĄ I CHILLI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu spaghetti, linguine lub bucatini;
  • 1 papryczka chilli;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • garstka natki pietruszki;
  • oliwa extra vergine;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do wrzącej, mocno gotującej się i dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według opisu na opakowaniu, aż będzie „a dente”. To bardzo ważne, bo później makaron będzie „dochodził” na patelni. Jeżeli rozgotujesz go już na początku będzie nadawał się potem do kosza, a nie na talerz.

 

3. W międzyczasie pokrój byle jak czosnek, papryczkę chili w krążki, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Zauważ… to kolejne danie włoskie, gdzie używa się składników w kolorach włoskiej flagi. I nie jest to przypadek…

 

4. W połowie gotowania makaronu wstaw patelnię na gaz i wlej kilka łyżek oliwy. Gaz pod patelnią nie powinien być za duży; oliwa ma się jedynie odrobinę podgrzać.

 

5. Około 2-3 minut przed ugotowaniem się makaronu oliwa na patelni powinna już letnia. Wrzuć wtedy na nią czosnek i chili. Smaż na średnim ogniu, aż poczujesz aromat czosnku i chilli. Nie przypal !

 

6. W momencie, gdy makaron jest „al dente” czosnek i chilli na patelni muszą również być już gotowe. Przełóż z garnka szczypcami cały makaron na patelnię. Nie przejmuj się, jeżeli wraz z nim wlejesz na patelnię nieco wody z jego gotowania. Tak ma być.

 

7. Wlej od razu na patelnię pół chochelki wody z gotowania makaronu – podkręć gaz pod patelnią. Mieszaj szczypcami, aż większość wody odparuje (około 1 minuty), a makaron zmięknie.

 

8. Gdy makaron jest gotowy a na patelni znajduje się już niewiele wody wlej 1-2 łyżki oliwy. Poprawi to smak końcowy dania. Zamieszaj, skręć gaz pod patelnią.

 

9. Wrzuć natkę pietruszki, zamieszaj. Podawaj od razu.

 

10. Makaron z czosnkiem oliwą i chilli vel spaghetti aglio, olio e peperoncino podawaj natychmiast. Prosto, ale bajecznie smacznie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *