Makaron soba z tofu po chińsku to danie o specyficznym smaku, które nie wszystkim „podejdzie”, ale kto lubi smaki Azji i zdecydowane smaki w ogóle z pewnością powinien dostrzec w nim same pozytywy. Mnie bardzo smakowało szczególnie, że głównym obok tofu składnikiem jest pyszny makaron gryczany soba. Jeżeli nie możesz dostać makaronu soba użyj np. makaronu ryżowego lub sojowego. Orzeszki piniowe możesz zastąpić np. arachidowymi. Ostateczny smak marynaty i sosu zawsze zależy od Ciebie – moje proporcje traktuj jako propozycję. Jeżeli jednak możesz spróbuj tego dania według mojego przepisu. Tak smakuje po prostu najlepiej.

 

MAKARON SOBA Z TOFU

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów gryczanego makaronu soba;
  • 300 gramów twardego, wędzonego tofu;
  • 1 dymka;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 mała, czerwona papryka;
  • 150 ml domowego wywaru jarzynowego
  • słodka pasta curry;
  • 2 łyżki orzeszków piniowych;
  • olej sezamowy nieprażony;
  • ocet ryżowy;
  • sos sojowy;
  • mąka kukurydziana;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawowe składniki smaku i aromatu: olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy (koniecznie o mniejszej zawartości soli) oraz twarde tofu – może być wędzone.

 

2. Zrób marynatę – do miski wlej: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę octu ryżowego (to orientacyjne proporcje; marynata winna mieć zrównoważony smak). Wymieszaj i odstaw na bok. Tofu pokrój w 1 centymetrową kostkę i wrzuć do miski z marynatą. Odstaw na minimum pół godziny.

 

3. Przygotuj sos – do osobnej miski wlej: 3 łyżki sosu sojowego o mniejszej zawartości soli, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę słodkiej pasty curry (do kupienia np. Kuchnie Świata), 1 łyżkę octu ryżowego.

 

4. Dolej około 150 ml bulionu warzywnego i wymieszaj. Odstaw na bok.

 

5. Kolejne niezbędne składniki, aby Twój makaron soba z tofu po chińsku był pyszny to: 1 dymka, kawałek świeżego imbiru, 3-4 ząbki czosnku i 1 mała, czerwona papryka.

 

6. Dymkę posiekaj, paprykę pokrój w kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek obierz i posiekaj.

 

7. Dwie łyżki orzeszków piniowych upraż na suchej patelni; posiekaj drobno jedną dymkę.

 

8. Przygotuj po 50 gramów makaronu soba na osobę (po 1 wiązce). Makaron soba to makaron z mąki gryczanej, z niewielką domieszką mąki pszennej, chyba że uda Wam się kupić „czysty” gryczany (rzadkość).

UWAGA: Gryczany makaron soba to źródło zdrowia i smaku. Jedz go jak najczęściej.

 

9. Makaron wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj 5 minut.

 

10. W międzyczasie rozgrzej patelnię, wlej nieco oleju arachidowego i wrzuć paprykę. Smaż ją  mieszając co jakiś czas około 2 minuty. Następnie dodaj imbir, czosnek i dymkę. Smaż wszystko około 1 minuty.

 

11. Wrzuć na patelnie tofu wraz z marynatą, wlej przygotowany wcześniej sos, zamieszaj i duś wszystko na bardzo wolnym ogniu około 2 minut, aż sos zgęstnieje.

 

12. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, wyłóż na talerz. Na wierzch rozłóż sos z tofu. Posyp całość orzeszkami piniowymi i posiekaną dymką. Makaron soba z tofu po chińsku to danie z pewnością nie dla każdego. Kto jednak lubi ciekawe smaki pozna znakomite danie, które na stałe zagości w jego kuchni.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *