MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

Makaron razowy z tuńczykiem to świetne danie na każdą porę roku; w zależności od niej możesz zastosować inne, sezonowe warzywo. Danie jest pożywne, ale też zaskakująco lekkie w spożyciu. Użyłem makaronu razowego gotowanego „al dente”, dzięki czemu danie ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Ponadto ważnym jest w tym daniu, aby wybrać taki makaron, by miał kształt zbliżony do użytych warzyw (aby można było pokroić warzywa w podobny kształt, jaki ma makaron – będzie ładniej na talerzu i wygodniej podczas jedzenia). Sok z cytryny dodaj w takiej ilości, aby podkreślił smak dania; jeżeli użyjesz go zbyt dużo danie będzie za kwaśne; dodawaj go zatem z wyczuciem.

 

MAKARON RAZOWY Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu razowego;
  • około 12 sztuk zielonych szparagów;
  • 150 gramów tuńczyka w oliwie;
  • dymka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cytryna;
  • natka pietruszki;
  • parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

2. Cytrynę przelej wrzącą wodą, a następnie zetrzyj skórkę (bez białych fragmentów), a z samej cytryny wyciśnij sok. Dymkę umyj i posiekaj, czosnek obierz i również posiekaj.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

3. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oliwy, natkę pietruszki posiekaj, szparagi umyj i pokrój w kawałki wielkości Twojego makaronu.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

4. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzuć makaron. Gotuj, aż będzie nadal lekko twardawy (krócej niż wskazano jako „al dente”). Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu wrzuć pokrojone szparagi.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

5. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Wrzuć dymkę, czosnek i skórkę z cytryny. Smaż wszystko około 30 sekund.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

6. Wrzuć tuńczyka i natkę pietruszki; smaż dalsze 30 sekund.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

7. Makaron ze szparagami odcedź i przełóż na patelnię. Dolej pół szklanki wody z gotowania makaronu (to ważne).

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

8. Wlej żądaną ilość soku z cytryny. Duś całość na wolnym ogniu około 2 minut. Jeżeli trzeba dolej jeszcze wody z gotowania makaronu (aby powstał sos) i sok z cytryny.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

9. Na koniec całość popieprz i posól (jeśli to konieczne).

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

 

10. Makaron razowy z tuńczykiem podawaj posypane świeżo startym, ulubionym serem.

MAKARON razowy z TUŃCZYKIEM ze szparagami

A może MAKARON z INDYKIEM? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *