Makaron po syczuańsku to bardzo ostre, pikantne danie. Kuchnia syczuańska to najbardziej pikantna kuchnia w całych Chinach, więc nic w tym dziwnego. Mówi się, że płaczącym dzieciom zamiast smoczka daje się tutaj do ssania ostrą papryczkę 😉 Sos, którego bazą jest mięso wołowe oraz imbir, czosnek, pasta sezamowa i oczywiście pieprz syczuański nie jest efektowny – jego kolor może zniechęcać. Dla amatora kuchni jednak oczywistym jest, że połączenie składników sosu musi dać niewiarygodny smak. I jest tak w istocie – zapraszam na kuchnię chińską.
MAKARON PO SYCZUAŃSKU
SKŁADNIKI:
- 250 gramów lekko przerośniętej wołowiny;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
- 4 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru;
- dymka;
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody;
- pieprz syczuański w ziarnach;
- olej arachidowy;
- chińska pasta sezamowa lub tahini;
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Mięso zmiel w maszynce. Wlej do niego 2 łyżki sosu sojowego oraz wsyp odrobinę soli (w całym daniu sól „rozejdzie się”, więc nie ma obawy, że będzie za słone). Wymieszaj mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Imbir obierz, a następnie pokrój w cienkie paseczki i posiekaj. Obierz czosnek.
4. Białą część dymki posiekaj drobno, natomiast zieloną część pokrój w 1-2 centymetrowe kawałeczki. Posiekaj bardzo drobno czosnek.
5. Tuż przed rozpoczęciem przygotowania dania na blacie powinny się znaleźć miski z: posiekanym imbirem i czosnkiem, posiekaną dymką z podziałem na części białe i zielone oraz pieprz syczuańsku w moździerzu.
6. Na patelni rozgrzej olej arachidowy i wrzuć mięso. Rozdrobnij je widelcem i smaż kilka minut.
7. Smaż mięso kilka minut, aż ładnie zbrązowieje. Gdy tak się stanie przełóż mięso z patelni do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i odstaw na bok. Przygotuj makaron według wskazań na opakowaniu.
8. Na patelnię, na której przed chwilą smażyło się mięso wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć imbir, białą część dymki i czosnek. Smaż 1 minutę często mieszając.
9. Na patelnię wlej szklankę gorącego bulionu lub wody.
10. Wlej 2 łyżki sosu sojowego.
11. Makaron po syczuańsku to pyszny smak pasty sezamowej – właśnie teraz wlej 2-3 łyżki pasty sezamowej (tahini). Zamieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. Spróbuj i dopraw w razie konieczności do smaku. Jeżeli potrzeba dolej nieco bulionu lub wody tak, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
12. W moździerzu utłucz pieprz syczuański. Ile? Zależy od Twojej wytrzymałości na pikantne jedzenie… Zmiażdżony pieprz wsyp na patelnię do sosu.
13. Do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso; w razie potrzeby uzupełnij sos przyprawami lub bulionem (wodą). Duś 2 minuty.
14. Wyłóż makaron do misek, a na wierzchu rozłóż sos. Całość posyp dymką. Makaron po syczuańsku to ostro i pysznie.