Makaron po syczuańsku to bardzo ostre, pikantne danie. Kuchnia syczuańska to najbardziej pikantna kuchnia w całych Chinach, więc nic w tym dziwnego. Mówi się, że płaczącym dzieciom zamiast smoczka daje się tutaj do ssania ostrą papryczkę 😉 Sos, którego bazą jest mięso wołowe oraz imbir, czosnek, pasta sezamowa i oczywiście pieprz syczuański nie jest efektowny – jego kolor może zniechęcać. Dla amatora kuchni jednak oczywistym jest, że połączenie składników sosu musi dać niewiarygodny smak. I jest tak w istocie – zapraszam na kuchnię chińską.

 

MAKARON PO SYCZUAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów lekko przerośniętej wołowiny;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
  • 4 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • dymka;
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody;
  • pieprz syczuański w ziarnach;
  • olej arachidowy;
  • chińska pasta sezamowa lub tahini;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso zmiel w maszynce. Wlej do niego 2 łyżki sosu sojowego oraz wsyp odrobinę soli (w całym daniu sól „rozejdzie się”, więc nie ma obawy, że będzie za słone). Wymieszaj mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

3. Imbir obierz, a następnie pokrój w cienkie paseczki i posiekaj. Obierz czosnek.

 

4. Białą część dymki posiekaj drobno, natomiast zieloną część pokrój w 1-2 centymetrowe kawałeczki. Posiekaj bardzo drobno czosnek.

 

5. Tuż przed rozpoczęciem przygotowania dania na blacie powinny się znaleźć miski z: posiekanym imbirem i czosnkiem, posiekaną dymką z podziałem na części białe i zielone oraz pieprz syczuańsku w moździerzu.

 

6. Na patelni rozgrzej olej arachidowy i wrzuć mięso. Rozdrobnij je widelcem i smaż kilka minut.

 

7. Smaż mięso kilka minut, aż ładnie zbrązowieje. Gdy tak się stanie przełóż mięso z patelni do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i odstaw na bok. Przygotuj makaron według wskazań na opakowaniu.

 

8. Na patelnię, na której przed chwilą smażyło się mięso wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć imbir, białą część dymki i czosnek. Smaż 1 minutę często mieszając.

 

9. Na patelnię wlej szklankę gorącego bulionu lub wody.

 

10. Wlej 2 łyżki sosu sojowego.

 

11. Makaron po syczuańsku to pyszny smak pasty sezamowej – właśnie teraz wlej 2-3 łyżki pasty sezamowej (tahini). Zamieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. Spróbuj i dopraw w razie konieczności do smaku. Jeżeli potrzeba dolej nieco bulionu lub wody tak, aby sos miał odpowiednią konsystencję.

 

12. W moździerzu utłucz pieprz syczuański. Ile? Zależy od Twojej wytrzymałości na pikantne jedzenie… Zmiażdżony pieprz wsyp na patelnię do sosu.

 

13. Do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso; w razie potrzeby uzupełnij sos przyprawami lub bulionem (wodą). Duś 2 minuty.

 

14. Wyłóż makaron do misek, a na wierzchu rozłóż sos. Całość posyp dymką. Makaron po syczuańsku to ostro i pysznie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *