MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

Makaron po śródziemnomorsku to danie szybkie w przygotowaniu i po prostu smaczne. Zrobiłem je ze składników, które zawsze mam w domu: kawałek surowego łososia, oliwki, kapary, fileciki anchois i suszone pomidory. Z takich składników bardzo łatwo jest przyrządzić aromatyczne danie – mój makaron z łososiem taki właśnie jest. To połączenie kuchni wielu krajów, które łączy jedno – smakują i pachną aromatami Morza Śródziemnego. Oczywiście możecie dowolnie eksperymentować ze składnikami – wiem, że wielu z Was nie przepada za anchois. Jeśli tak jest pomińcie je albo zastąpcie pastą sardelową, która jest mniej intensywna w smaku.

 

MAKARON PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu spaghetti;
  • dzwonko łososia o wadze około 200 gramów;
  • 250 gramów świeżych liści szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kilka filecików anchois;
  • 2-3 pomidory suszone z oliwy;
  • garstka czarnych oliwek;
  • łyżka kaparów;
  • ostra papryczka chilli lub jalapeno;
  • oliwa extra vergine;
  • parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

2. Posiekaj suszone pomidory, pokrój oliwki, posiekaj drobno fileciki anchois. Mięso łososia oddziel od ości i ze skóry, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

3. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

4. Na patelnię wlej trochę oliwy i nieco ją rozgrzej, a następnie wrzuć obrane ząbki czosnku. Smaż je chwilę, aż lekko zbrązowieją. Gdy tak się stanie usuń je z patelni i wyrzuć.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

5. Na patelnię wrzuć pomidory, kapary, oliwki, anchois. Smaż wszystko krótką chwilę, aż leciutko się zrumienią.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

6. Dodaj łososia i smaż go około 1 minuty. Dodaj łyżeczkę posiekanej papryczki jalapeno lub chilli – według własnego uznania.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

7. Na patelnię wrzuć szpinak. Całość popieprz i lekko posól – pamiętaj, że część składników zawiera sól.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

8. Smaż wszystko tylko tyle, aby liście szpinaku „zwiędły”.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

9. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

 

10. Makaron po śródziemnomorsku najlepiej smakuje posypany startym parmezanem lub innym, Twoim ulubionym serem.

MAKARON po śródziemnomorsku z łososiem

Zapraszam Cię również na CHŁOPSKIE JADŁO przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *