Makaron po śródziemnomorsku to danie szybkie w przygotowaniu i po prostu smaczne. Zrobiłem je ze składników, które zawsze mam w domu: kawałek surowego łososia, oliwki, kapary, fileciki anchois i suszone pomidory. Z takich składników bardzo łatwo jest przyrządzić aromatyczne danie – mój makaron z łososiem taki właśnie jest. To połączenie kuchni wielu krajów, które łączy jedno – smakują i pachną aromatami Morza Śródziemnego. Oczywiście możecie dowolnie eksperymentować ze składnikami – wiem, że wielu z Was nie przepada za anchois. Jeśli tak jest pomińcie je albo zastąpcie pastą sardelową, która jest mniej intensywna w smaku.

 

MAKARON PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu spaghetti;
  • dzwonko łososia o wadze około 200 gramów;
  • 250 gramów świeżych liści szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kilka filecików anchois;
  • 2-3 pomidory suszone z oliwy;
  • garstka czarnych oliwek;
  • łyżka kaparów;
  • ostra papryczka chilli lub jalapeno;
  • oliwa extra vergine;
  • parmezan;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Posiekaj suszone pomidory, pokrój oliwki, posiekaj drobno fileciki anchois. Mięso łososia oddziel od ości i ze skóry, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

 

3. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

 

4. Na patelnię wlej trochę oliwy i nieco ją rozgrzej, a następnie wrzuć obrane ząbki czosnku. Smaż je chwilę, aż lekko zbrązowieją. Gdy tak się stanie usuń je z patelni i wyrzuć.

 

5. Na patelnię wrzuć pomidory, kapary, oliwki, anchois. Smaż wszystko krótką chwilę, aż leciutko się zrumienią.

 

6. Dodaj łososia i smaż go około 1 minuty. Dodaj łyżeczkę posiekanej papryczki jalapeno lub chilli – według własnego uznania.

 

7. Na patelnię wrzuć szpinak. Całość popieprz i lekko posól – pamiętaj, że część składników zawiera sól.

 

8. Smaż wszystko tylko tyle, aby liście szpinaku „zwiędły”.

 

9. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj.

 

10. Makaron po śródziemnomorsku najlepiej smakuje posypany startym parmezanem lub innym, Twoim ulubionym serem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *