MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

Makaron po chińsku z soczystymi klopsikami jagnięcymi to prawdziwa petarda smakowa. Wiem, że w Polsce niełatwo kupić pikantne, surowe, tunezyjskie, jagnięce kiełbaski merguez, ale w dużych miastach jest to możliwe. Trzeba o nie pytać – w Warszawie są na jednym z bazarów u rzeźnika. Jeżeli ich nie dostaniecie użyjcie mielonej jagnięciny, którą przyprawcie harisą, mieloną, słodką papryką, cynamonem i kminem rzymskim. Też będzie super.

A tym, którzy poddają w wątpliwość mariaż kuchni Afryki północnej z kuchnią azjatycką powiadam, że w np. Holandii jest mnóstwo małych restauracji prowadzonych przez imigrantów, które łączą smaki wręcz niewiarygodne (np. Surinam i Chiny). I da się, i smakuje wybornie. Zróbcie mój makaron po chińsku z pulpetami jagnięcymi, by przekonać się, że można i warto jeść smacznie na co dzień.

 

MAKARON PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów surowych, pikantnych, jagnięcych kiełbasek merguez lub mielonej jagnięciny;
  • 250 gramów chińskiego; pszennego makaronu MIE;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 1 duża kapusta pak choy lub dwie mniejsze;
  • 2-3 łyżki ostrego sosu z fasoli (do kupienia „u Chińczyka”);
  • 1 limonka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mały pęczek świeżej kolendry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

2. Mięso wyjmij z jelit, a następnie uformuj malutkie klopsiki o wadze 15 gramów każdy.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

3. Obierz i pokrój cebulę w duże kawałki, paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

4. Obierz i drobno posiekaj czosnek, papryki pokrój w cienkie paski. Przygotuj pak choy.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

5. Kapustę podziel na łodygi i liście. Łodygi pokrój w nieduże kawałki, liście w duże części. Kapusta pak choy mięknie błyskawicznie, liście winny spędzić na patelni jedynie krótką chwilę, łodygi nieco dłużej.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

6. W woku albo na dużej patelni rozgrzej dość sporo oleju (arachidowy lub roślinny) i smaż klopsiki jagnięce.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

7. Usmażenie klopsików nie powinno zająć więcej, niż 2-3 minuty – nie przesmaż mięsa! Odcedź klopsiki na durszlaku i pozostaw do odcieknięcia. Jeszcze lepiej, jeżeli będziesz je przechowywać na czas przygotowania całego dania w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły. Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

8. Umyj woka, postaw ponownie na gaz i rozgrzej nieco oleju. Wrzuć cebulę, papryki i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Następnie dorzuć łodygi pak choy. Smaż kolejna minutę.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

9. Gdy warzywa są już „al dente” wrzuć liście pak choy.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

10. Wrzuć również czosnek – smaż całość jeszcze maksymalnie 1 minutę.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

11. Dodaj sos fasolowy oraz 3-4 łyżki wody i wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Zmniejsz gaz pod patelnią.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

12. Wrzuć do woka makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz pod patelnią; wciśnij sok z limonki, wrzuć posiekaną kolendrę.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

 

13. Makaron po chińsku jest gotowy. Wyłóż danie na talerz, rozłóż klopsiki, posyp listkami świeżej kolendry, udekoruj limonką. Rewelacja.

MAKARON PO CHIŃSKU z klopsikami jagnięcymi

Wypróbuj również JAGNIĘCINĘ z IMBIREM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *