Makaron po chińsku z soczystymi klopsikami jagnięcymi to prawdziwa petarda smakowa. Wiem, że w Polsce niełatwo kupić pikantne, surowe, tunezyjskie, jagnięce kiełbaski merguez, ale w dużych miastach jest to możliwe. Trzeba o nie pytać – w Warszawie są na jednym z bazarów u rzeźnika. Jeżeli ich nie dostaniecie użyjcie mielonej jagnięciny, którą przyprawcie harisą, mieloną, słodką papryką, cynamonem i kminem rzymskim. Też będzie super.

A tym, którzy poddają w wątpliwość mariaż kuchni Afryki północnej z kuchnią azjatycką powiadam, że w np. Holandii jest mnóstwo małych restauracji prowadzonych przez imigrantów, które łączą smaki wręcz niewiarygodne (np. Surinam i Chiny). I da się, i smakuje wybornie. Zróbcie mój makaron po chińsku z pulpetami jagnięcymi, by przekonać się, że można i warto jeść smacznie na co dzień.

 

MAKARON PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów surowych, pikantnych, jagnięcych kiełbasek merguez lub mielonej jagnięciny;
  • 250 gramów chińskiego; pszennego makaronu MIE;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 1 duża kapusta pak choy lub dwie mniejsze;
  • 2-3 łyżki ostrego sosu z fasoli (do kupienia „u Chińczyka”);
  • 1 limonka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mały pęczek świeżej kolendry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso wyjmij z jelit, a następnie uformuj malutkie klopsiki o wadze 15 gramów każdy.

 

3. Obierz i pokrój cebulę w duże kawałki, paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

 

4. Obierz i drobno posiekaj czosnek, papryki pokrój w cienkie paski. Przygotuj pak choy.

 

5. Kapustę podziel na łodygi i liście. Łodygi pokrój w nieduże kawałki, liście w duże części. Kapusta pak choy mięknie błyskawicznie, liście winny spędzić na patelni jedynie krótką chwilę, łodygi nieco dłużej.

 

6. W woku albo na dużej patelni rozgrzej dość sporo oleju (arachidowy lub roślinny) i smaż klopsiki jagnięce.

 

7. Usmażenie klopsików nie powinno zająć więcej, niż 2-3 minuty – nie przesmaż mięsa! Odcedź klopsiki na durszlaku i pozostaw do odcieknięcia. Jeszcze lepiej, jeżeli będziesz je przechowywać na czas przygotowania całego dania w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły. Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

 

8. Umyj woka, postaw ponownie na gaz i rozgrzej nieco oleju. Wrzuć cebulę, papryki i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Następnie dorzuć łodygi pak choy. Smaż kolejna minutę.

 

9. Gdy warzywa są już „al dente” wrzuć liście pak choy.

 

10. Wrzuć również czosnek – smaż całość jeszcze maksymalnie 1 minutę.

 

11. Dodaj sos fasolowy oraz 3-4 łyżki wody i wymieszaj, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Zmniejsz gaz pod patelnią.

 

12. Wrzuć do woka makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz pod patelnią; wciśnij sok z limonki, wrzuć posiekaną kolendrę.

 

13. Makaron po chińsku jest gotowy. Wyłóż danie na talerz, rozłóż klopsiki, posyp listkami świeżej kolendry, udekoruj limonką. Rewelacja.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *