Makaron czekoladowy z musem bananowym to bardzo ciekawe danie. Smaczne, bardzo smaczne. Oczywiście o ile lubicie dania makaronowe na słodko. Ciasto makaronowe jest bardzo proste do wykonania, jednak należy pamiętać, aby je bardzo cienko rozwałkować, bo w w czasie gotowania makaron spęcznieje. Mus bananowy dobrze jest wykonać z bardzo dojrzałych bananów; takich, których godziny już są policzone. Mnie udało się kupić prawdziwe, małe banany z Ameryki Południowej w promocji w jednych z delikatesów. I powiem Wam, że teraz wiem, jak smakuje naprawdę banan. Z takimi bananami Wasz makaron czekoladowy z musem bananowym smakować będzie pierwszorzędnie.

 

MAKARON CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów mąki pszennej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 jajko;
  • 2-3 łyżki maślanki naturalnej;
  • szczypta soli;
  • pół kilograma bardzo dojrzałych bananów;
  • 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii;
  • pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
  • kilkanaście listków melisy cytrynowej;
  • 1 cytryna;
  • garść orzeszków pistacjowych;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mąkę przesiej na blat; wbij do niej jajko i wsyp kakao. Dodaj szczyptę soli.

 

3. Wlej również odrobinę maślanki – dla poprawy miękkości ciasta i dla poprawy jego gęstości.

 

4. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odłóż je bok przykrywając je suchą ściereczką.

 

5. Obierz banany ze skóry i włóż do dużej miski.

 

6. Pokrój banany w drobne kawałki (widzisz, jak pięknie dojrzały?) i wlej do nich pastę waniliową.

 

7. Szczypta ostrej, mielonej papryki doda musowi niezwykłego smaku. Będzie słodko, ale i lekko pikantnie.

 

8. Posiekaj również listki melisy cytrynowej, która doda interesującego aromatu musowi.

 

9. Jeżeli lekka kwasowość melisy Ci nie wystarczy wyciśnij do musu bananowego również trochę soku z cytryny. Spróbuj mus; powinien być słodki od bananów, ale i orzeźwiający od cytrusów, lekko pikantny. Pyszny. To naprawdę super mus. Możesz go wykorzystać również np. do naleśników.

 

10. Ciasto makaronowe rozwałkuj bardzo cienko i ponacinaj na długie, cienkie paski (tagliatelle). Obsyp delikatnie mąką.

 

11. Rozdziel paski makaronu strzepując nadmiar mąki. Wrzuć porcję na gorącą wodę i gotuj 1 minutę od wypłynięcia. Odcedź i przelej zimną wodą.

 

12. Makaron czekoladowy z musem bananowym podawaj posypany pokruszonymi pistacjami, listkami melisy i cukrem pudrem. Raj dla dzieciaków, ale i sporej grupy dorosłych.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *