Makaron czekoladowy z musem bananowym i chilli

Makaron czekoladowy z dodatkiem kakao wyrabiany domowym sposobem podany z musem bananowym przyrządzonym z super dojrzałych bananów oraz chilli.

Makaron czekoladowy to bardzo ciekawe danie. Smaczne, bardzo smaczne. Oczywiście o ile lubisz dania makaronowe na słodko. Ciasto makaronowe jest bardzo proste do wykonania, jednak należy pamiętać, aby je bardzo cienko rozwałkować, bo w w czasie gotowania makaron spęcznieje. Mus bananowy dobrze jest wykonać z bardzo dojrzałych bananów, takich, których godziny już są policzone. Mnie udało się kupić prawdziwe, małe banany z Ameryki Południowej w promocji w jednych z delikatesów. I powiem szczerze, że teraz wiem, jak smakuje naprawdę banan. Z takimi bananami Twój makaron czekoladowy z musem bananowym smakować będzie pierwszorzędnie

Składniki

350 gramów mąki pszennej;
2 łyżki kakao;
1 jajko;
2-3 łyżki maślanki naturalnej;
szczypta soli;
pół kilograma bardzo dojrzałych bananów;
1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii;
pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
kilkanaście listków melisy cytrynowej;
1 cytryna;
garść orzeszków pistacjowych;
cukier puder;

Przepis na makaron czekoladowy

Mąkę przesiej na blat, wbij do niej jajko, a następnie wsyp kakao i dodaj szczyptę soli. Wlej również odrobinę maślanki, dla poprawy miękkości ciasta i dla poprawy jego gęstości. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odłóż je bok przykrywając je suchą ściereczką.

Podczas gdy ciasto odpoczywa obierz banany ze skóry i włóż do dużej miski. Pokrój banany w drobne kawałki i wlej do nich pastę waniliową. Dodaj szczyptę ostrej, mielonej papryki dzięki czemu mus nabierze niezwykłego smaku. Będzie słodko, ale i lekko pikantnie. Posiekaj również listki melisy cytrynowej, która doda interesującego aromatu musowi.

Jeśli lekka kwasowość melisy Ci nie wystarczy wyciśnij do musu bananowego również trochę soku z cytryny. Spróbuj mus, powinien być słodki od bananów, ale i orzeźwiający od cytrusów, lekko pikantny. Pyszny. To naprawdę super mus. Możesz go wykorzystać również np. do naleśników.

Makaron czekoladowy sposób podania

Ciasto makaronowe rozwałkuj bardzo cienko i ponacinaj na długie, cienkie paski (tagliatelle). Obsyp delikatnie mąką. Rozdziel paski makaronu strzepując nadmiar mąki. Wrzuć porcję na gorącą wodę i gotuj 1 minutę od wypłynięcia. Odcedź i przelej zimną wodą. Podawaj posypany pokruszonymi pistacjami, listkami melisy i cukrem pudrem. Raj dla dzieciaków, ale i sporej grupy dorosłych.


Poznaj przepis na deser  z musem bananowym i przepis na chleb bananowy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *