majorka hiszpania baleary

Majorka to gwarancja wspaniałej pogody, pięknych plaż, lazurowej wody, ale to również góry i wspaniałe krajobrazy; to wreszcie interesująca kuchnia. Kuchnia, która stanowi swoistą mieszankę kulturową nacji, które na zmianę tą wyspą rządziły. Każda z nich pozostawiła po sobie ślad nie tylko w architekturze, ale przede wszystkim w kuchni. Pewnie dlatego Majorka to cudowna i smaczna wyspa.

MAJORKA PO SEZONIE

Najlepszym okresem do zwiedzania tej pięknej wyspy jest bez wątpienia wiosna, kiedy wszystko rozkwita. Jesień na Majorce jest jednak bardziej interesująca od strony kulinarnej (świniobicia, zbiory oliwek). Prawdziwa majorkańska kuchnia, którą jednak niezwykle trudno zakosztować w większości turystycznych miejsc na wyspie, jest bardzo konkretna i sycąca.

WPŁYWY HISTORYCZNE

Z uwagi na położenie Majorki i jej historię kuchnia majorkańska łączy w sobie wpływy rzymskie, żydowskie, arabskie i katalońskie. Najbardziej znanymi produktami kulinarnymi są: sobrssada, ensaimada, czy hierbas. Oprócz nich na wyspie dominują oliwa, migdały i miód. Szczegóły poznasz oglądając moja galerię zdjęć – zapraszam na magiczną wyspę, zapraszam na Majorkę…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *