Łosoś z piekarnika podany z ciekawie przyrządzoną ciecierzycą to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Łosoś dostępny jest przez cały rok, papryka również, choć akurat w zimie jej ceny są horrendalnie wysokie. Mimo wszystko myślę, że warto tego dania spróbować właśnie o tej porze roku, bo łosoś pieczony z ciecierzycą jest tego warty.

Szczególnie ciekawie komponuje się do łososia ciecierzyca na gęsto – nie przerażajcie się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Łosoś doprawiony jest emulsją z oliwy extra vergine, miodu i soku z cytryny, dodatkowo „potraktowany” kwaskowatymi w smaku liśćmi limonki kaffir. Całość bardzo zrównoważona i delikatna. Zdecydowanie danie dla każdego, jednak kto nie lubi łososia znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem piersi z kurczaka.

 

ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI:

  • filet lub dzwonko z łososia o wadze 200 gramów na osobę;
  • po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
  • puszka ciecierzycy;
  • kilka filecików z sardeli (anchois);
  • miód;
  • cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone liście limonki kaffir;
  • suszony tymianek;
  • skrobia ziemniaczana;
  • pół szklanki bulionu warzywnego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. W małym słoiczku wymieszaj 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę miodu. Ostateczny smak marynaty zależy oczywiście od Ciebie.

 

3. Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

 

4. Rybę posól delikatnie i posyp pokruszonymi listkami kafiir (do kupienia w supermarketach).

 

5. Łososia oblej wcześniej przygotowaną słodko kwaśną marynatą i odstaw na 15 minut polewając go często marynatą, która z niego spływa.

 

6. Ułóż rybę w naczynia pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

 

7. Gdy łosoś się piecze przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu odcedź ją z puszki i odstaw na bok. Kilka filecików z sardeli drobno posiekaj, obierz i pokrój drobno czosnek.

 

8. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu.

 

9. Wlej na patelnię odrobinę bulionu warzywnego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj – sos na patelni powinien lekko zgęstnieć.

 

10. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku i wciśnij sok z połowy cytryny.

 

11. Wrzuć na patelnię ciecierzycę i zamieszaj.

 

12. Ciecierzyca jest gotowa za około 1 minutę – gdy sos na patelnie zgęstnieje i oblepi dokładnie każde ziarno ciecierzycy.

 

13. Łosoś z piekarnika po około 10-12 minutach pieczenia powinien być już upieczony (zależy od jego grubości) – pora zasiadać do stołu.

 

14. Łosoś z piekarnika podawaj z pieczoną papryką i soczewicą na gęsto. Wygląda i smakuje świetnie.


Drukuj przepis

Zobacz również